avatar (2009)

18 aralık'tan beri 3d teknolojisi ile tüm dünya ile aynı anda olmak üzere ülkemiz sinemalarında da gösterimde olan avatar, senaristliğini ve yönetmenliğini titanic, aliens ve terminatör filmlerinden tanıdığımız james cameron'ın üstlendiği bir film. şimdilik 4 golden globe adaylığı bulunan ve bu zamana kadar en yüksek bütçeyle çekildiği söylenen filmin başrollerinde ise sam worthingon, zoë saldaña, sigourney weaver, stephen lang, joel moore, michelle rodriguez ve giovanni ribisi gibi isimler yer alıyor.

filmin hikayesi, günümüzden 1 asır sonra, pandora isimli bir gezegende geçiyor. pandora'da hayal edemeyeceğimiz cinsten doğal güzellikler ve kendi dilleri ile kültürleri olan mavi vücutlu insan benzeri na'vi halkı barınıyor. insanlara karşı zararsız olan bu halk, askeri bir şirketin topraklarından -yani yeraltı ve yerüstü kaynaklarından- faydalanmak istemesi üzerine, kendileri için kutsal olan ve evlerinin bulunduğu yerden atılmak istenir. bunun üzerine bulundukları yeri boşaltmayı asla kabul etmeyen na'vi halkına güvenlerini kazanmak için avatar'lar yollanır.

avatar, pandora'nın havasını soluyamayan insanların gelişmiş teknoloji sayesinde ürettiği, yarı na'vi yarı insan karışımı yaratıklardır. akıl bağlantısı aracılığı ile kontrol edilebilen avatar isimli bu yaratıklardan biri de, bacakları felçli olan savaş gazisi jack sully'dir. avatar bedeni sayesinde hem yürüyebilen, hemde oldukça güçlü olan jack, şirketin bilgi toplamak ve güven kazanmak için gönderdiği en önemli kişidir.

na'vi halkının arasına sızıp, onları bulundukları yerden gönderme görevi olan jack sully, gördüğü tarifsiz doğal güzellikler ve dişi bir na'vi olan neytiri ile yakınlaşmaları sebebiyle bu görevden uzaklaşarak taraf değiştirir. pandora gezegeni'nin zarar görmeden olduğu bir şekilde kalmasını isteyen jack sully ve na'vi halkı için durum göründüğünden daha zordur çünkü karşılarında savaşmak için can atan acımasız askerler vardır.

yazımın başında da belirttiğim gibi çok yüksek -250 milyon $ üzeri gibi söylentiler mevcut- bir bütçeye malolan avatar, cameron'ın orjinal senaryosuyla bütünleşen ileri bir teknoloji harikası olmuş. pandora'nın doğal güzelliklerinin içinde olduğumuzu hissettirdiği için 3d ile sinemada izlenmesi gereken bir yapım. kesinlikle 2009'un son bombası, hatta son yılların en iyi filmlerinden. izlenmeli!

1 yorum:

benimben | 3 Ocak 2010 11:43

http://dingilizce.blogspot.com/2010/01/avatar-teknolojinin-sinemay-alt-ettigi.html

bu da benim avatar yorumum ya da eleştirim.