black swan (2010)

alternatif eğilimlere sahip her genç dimağın favori filmleri arasında default olarak yer alan "requiem for a dream"'in yönetmeni aronofsky'nin yeni yapıtı "black swan" bir süredir yurdum sinemaseverleri tarafından sabırsızlıkla bekleniyordu. filmi izledikten sonra bu bekleyişin boşa olmadığı görüldü.

filmde, eski balerin olan bir annenin baskı altında büyüttüğü, yeni sezonda sergilenecek "kuğu gölü balesi"nde kraliçe kuğu olmak için adeta yırtınan nina'nın hırs dolu mücadelesini izliyoruz. hikaye aslında şu ana dek izlediklerimizden pek de farklı bir yan taşımıyor. ancak aronofsky'nin hikayeyi ele alış tarzı ve bize sunuşu "black swan"ı diğerlerinden farklı bir noktaya taşıyor. bu noktada nina'nın oyun sergilenmeden önceki ve oyun esnasında yaşadığı dönüşümleri örnek gösterebiliriz. ve bu dönüşümleri perdeye ustalıkla yansıtan natalie portman'ın oscar'a göz kırpan üstün performansı dikkat çekiyor.

aronofsky'nin usta dokunuşlarıyla zaman zaman gerilim alanına kayan ancak genelinde bir drama örneği olan film, bir bale oyunundan faydalandığı için sanırım müziklerinin ne kadar harika olduğundan uzun uzadıya bahsetmeye gerek yoktur. "black swan", her noktasıyla kesinlikle yeni yıla güzel bir başlangıç, biraz daha sabrederek sinema salonunda seyretmek mümkün!

4 yorum:

İnsan olun biraz... | 4 Ocak 2011 17:49

Henüz izlemiş değilim okuduğum her kritik biraz daha çıta yükseltiyor.

kutupayusu | 4 Ocak 2011 22:36

çok beğendim ...
hatta natalie portman a hayran kaldım ...

Unknown | 5 Ocak 2011 13:10

yeni sezonda izlediğim en iyi film...

gri kent sakini | 14 Ocak 2011 08:47

hafta sonu seyirliğim... sabırsızlıkla izlemeyi bekliyorum, öyle beni bekledikçe heyecanıda artıyor.Aronofsky nin iyi iş çıkardığına eminim... yorumlar, tepkiler bunun göstergesi