icelandic wonderbrass: "artık kendi ayakları üzerinde"

canımız ciğerimiz björk, 2007'de "volta" albümünü kaydederken yanına kendilerine wonderbrass adını veren ve 10 hatundan oluşan bir grup aldı. albümün kayıtlarından sonra çıktığı ve 2008'in 3 ağustos'unda da istanbul'a uğradığı bu turnede björk'e wonderbrass kızları eşlik etti. myspace'te profiller arası dolanırken gruptan erla axelsdóttir'a rastladığımda attığım ilk mesaj kendilerini çok kıskandığımdan ibaretti. düşünsenize björk ile dünyayı turlamak, harika bir şey olmalı. o da cevabında bu turdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. sonrasında ise grup hakkında biraz daha fazla şey öğrenmek için röportaj talep ettim, kendisi de isteğimi kırmadı ve zaman ayırarak sorularımı cevaplandırdı.

merhaba erla, kendini okuyucularımıza tanıtabilir misin?

merhaba, ben erla axelsdóttir ve fransız kornosu (french horn) çalıyorum. björk ile beraber 1.5 yıldır dünyayı turlayan wonderbrass'ın üyesiyim. şu sıralar izlanda sanat akademisi'nde beste/derleme bölümünde okuyorum.

icelandic wonderbrass, björk tarafından kurulan bir grup. peki bu kuruluş aşaması hakkında bizi biraz aydınlatır mısın? björk sizlerle nasıl temasa geçti?

björk öncelikle izlanda senfoni orkestrası'nın üyeleriyle "volta" albümü için pirinçli çalgılarla beatler kaydetmişti. sonrasında bu çalgıları ona turu boyunca eşlik edecek kızların çalmasını istediğini farketmiş. orkestra üyelerinden pirinçli çalgıları çalabilecek kızların telefonlarını istemiş. daha sonra asistanı bizleri aradı, eğer kendisinin yeni albümünde ve 1.5 yıl sürecek turnesinde björk ile beraber çalmak isteyip istemediğimizi sordu ve bizleri provalara davet etti.

grupta yer alanlardan beşimiz (ben, björk, særún, sigrún ve sigrún) uzun yıllardır arkadaşız. ayrıca gruptan harpa ile bergrún birbirlerini daha önceden tanıyorlar, her ikisi de reykjarnes'ten geliyor. aslında önceden tanışmasak da birbirimizi tanıyor gibiyiz. çünkü izlanda'daki bayan pirinç çalgıcıları çok da fazla değil.

björk ile beraber albüm hazırlamak ve daha sonra dünya turnesine çıkmak rüya gibi bir şey olmalı. peki tüm bu macera bir müzisyen olarak sana neler kattı?

sahne performansı hakkında çok şey öğrendik. oldukça kalabalık bir seyirci topluluğu önünde nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğrendik.

havaalanlarında beklerken, otobüslerde seyahat ederken ve soundcheckleri beklerken çok fazla zaman geçirdik. dolayısıyla sabırlı olmayı öğrendik. ayrıca evden bu kadar zaman uzak kalmak da sahip olduğumuz şeylerin değerini anlamamızı sağladı.

2003 yılı başından 2008'e kadar sürede tuttuğun bir blogun olduğunu gördüm. hatta blogun volta tour'un ilk senesinde gittiğin yerlerdeki izlenimlerinden de bahsetmişsin. bloga devam etmediğin için istanbul hakkındaki izlenimlerini okuyamadık. istanbul hakkında izlenimlerin neler? şehri gezme fırsatınız olmuş muydu?

şehri biraz turlama ve istanbul'un ancak bir kısmını görme fırsatımız oldu. çünkü istanbul'da 2 gün kaldık ve bu süre içerisinde de sadece turistlerin yapabileceği şeyleri yaptık, istanbul'da adeta birer süper turist gibiydik. ileriki zamanda bir defa daha bu şehre gelmek ve istanbul'un turistik olmayan taraflarını da görmek eğlenceli olur gibime geliyor. hatırladığım kadarıyla, gezdiğimiz mekanlar avrupa ve asya kültürlerinin karışımları gibi gözüküyor. çünkü istanbul hem asya hem de avrupa'da topraklara sahip.

wonderbrass, sadece "volta" için bir proje miydi? yoksa björk'ün yeni albümlerinde de yer alacak mısınız?

björk'ün gelecekte ne yapacağını asla bilemezsiniz. ancak biz "volta" albümünün bir parçasıydık. björk olmadan da müzik yapmak için biraraya geliyoruz.

o halde icelandic wonderbrass olarak bir albüm yayınlama düşünceniz var mı?

bunun üzerine gerçekten de çok düşünüyoruz ve bir gün gerçekleştirmek istiyoruz. şu ana kadar birkaç parça kaydettik ancak daha gideceğimiz çok yol var. bu nedenle de gelecek myspace sayfamızı takip edin lütfen.

wonderbrass haricinde başka müzikal projelerin var mı?

evet, ben ve gruptan sigrún jónsdóttir'in beraber çaldığımız grup var ve adı da vé. grup olarak ilk şarkımızı henüz bitirdik ve şarkının çok yakında myspace sayfamızda olacağını umuyorum. lütfen myspace.com/this.is.ve linkini kontrol edin.

www.myspace.com/icelandicwonderbrass
www.facebook.com/pages/the-icelandic-wonderbrass

sorular: k.a.
ocak 2010

0 yorum: