she, a chinese

geçtiğimiz hafta john parish'in "she, a chinese" filminin müziklerini hazırladığına dair yazdığım haber, soundtrack albümü yayınlayacak olan dreamboat records'un dikkatini çekmiş. sağolsunlar, yayınlanacak albüme ilişkin basın bülteninin yanına albümün dijital baskısını içeren linki iliştirip maille bize ilettiler. ben de hem erken dinleme fırsatı bulduğum albüme hem de önümüzdeki ay !f istanbul'da gösterime girecek filme dair bir yazı karalamak gereği hissettim.

"she, a chinese", bir yol filmi. ana karakteri li mei'nin çin'in taşrasında bulunan köyünden çıkıp batıya, londra'ya, olan yolculuğunu anlatıyor. ve anlatımında yolculuğu içselleştirerek karakterin iç dünyasına olan yolculuğu gözler önüne seriyor. bu içsel ve fiziksel yolculukların ne kadar birbirine bağlı olduklarını, filmin senaristi ve yönetmeni olan xialolu guo'ya bakarak anlamak mümkün. aynı zamanda ilk romanı "village of stone" ile uluslararası impac dublin edebiyat ödülü'nü kazanan xialolu guo, filmin ana karakteri li mei gibi çin'in taşrasında doğup büyümüş, sonra başkent pekin'e gelmiş oradan da londra'ya göç etmiş. haliyle kendisiyle özdeşleştirilebilecek olan karakteri işlerken yabancılık çekmediğini söyleyebiliriz. kendisi de filmi hakkında şöyle buyurmuş: "çin'in taşrasında doğmuş, oradan beijing'e yol almış, sonra da kendini batı'da bulmuş bir yönetmen olarak, aslında her yolculuğun insanın zihninde gerçekleştiğini düşünüyorum. insanın yazgısıyla, hayattaki tesadüfî seçimleriyle birleşen bu yolculuk, beklenmedik bir şimdi ve gizemli bir gelecek yaratıyor."

xialolu guo'nun pj harvey şarkılarından etkilenerek hazırladığı bu yol öyküsü, ismiyle tezat oluşturacak bir şekilde herhangi bir ulusa bağlı olmayıp, ortak problemler, izinsiz aşılan sınırlar ve sosyo politik bulanıklılık gibi güncel sorunlara değiniyor. ve öyküye pj harvey ile bağlantılı olan john parish'in hazırladığı müzikler eşlik ediyor. daha önce "rosie", "mystery play", "nowhere man" gibi filmlerin müziklerini hazırlayan parish, ilk defa geniş çapta bir yapımın müziklerine imza atmış. albümün geneline göz atarsak müziklerin de film gibi iki farklı coğrafyadan izler taşıdığını söyleyebiliriz. ingiltere'yle özdeşleştirebileceğimiz punk havasıyla doğu'nun kendine has melodilerinin izlerine şarkılarda rastlamak mümkün. kendi parçalarını bir yana koyarsak albümde yer bulan çinli gruplar muma, tian zhen ve hang on the box'ın şarkıları da bu harmanı yansıtıyor. yol filmlerine bayılan bir kişi olarak, bu hoş şarkıların hikayeyle birbirini nasıl tamamlayacağını görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

23 şubat'ta dreamboat records etiketiyle yayınlanacak albümden paylaşma iznimiz olan "november"ı altta dinlemeniz mümkün. son olarak filmin !f istanbul kapsamında 17 ve 21 şubat'ta afm fitaş salon 4'te gösterileceğini hatırlatıp yazıyı sonlandırayım.

john parish - november by kaykanat

0 yorum: