içinden tarih geçen lokanta

80'leri, evindeki müzik setinin kenarında ümit besen, coşkun sabah gibi taverna kültürüne ait sanatçıların kasetleriyle dolu bir evde geçirmiş bir çocuk olmamın, en sevdiğim canlı albümler arasında yer alan iki albümün lokantada kaydedilmiş olması üzerine bir etkisi var mıdır? bahsettiğim iki albümden biri tom waits'in "nighthawks at the diner" diğeri ise charlie parker & chet baker ikilisinin "inglewood jam"i. aynı albüm "live at the trade winds restaurant" adını da taşır.

sene 1952. jazz devlerinden charlie parker, batı yakasında grubuyla beraber konserler verecektir. yola çıkmadan önce seçtiği adamlar arasında chet baker da vardır. 16 haziran akşamı, grubun uğradığı duraklardan biri olan kaliforniya'daki trade winds lokantasında grubun performansı kaydedilir ve bu kayıt, ileriki yıllarda trompetinden çıkan melodileri aşıklara adayacak olan, chet baker'ın adının geçtiği ilk kayıt olur. çok da iyi kalitede olmayan bu kayıtta henüz 22 yaşındaki baker, o dönemde fazlasıyla yorgun ve kilolu olan charlie "bird" parker'ın kanatları altında iyi bir performans sergiler. turne esnasında dikkatleri üzerine toplayan baker, kısa bir süre sonra gerry mulligan'ın kuartetine girer ve kariyer basamaklarını çifter çifter tırmanmaya başlar. haliyle bu albüm baker diskografisi içerisinde tarihi bir değere sahiptir.

orijinallerinin uzun versiyonlarından oluşan bu kaydı dinlemekten çok keyif alırım ve hep o akşam o restoranda olduğumu hayal ederim. bir yandan güzel yemeklerden lokmaları mideye indirip, şarabı yudumlarken jazza yön veren isimleri canlı kanlı izlemek fantastik bir şey olmalı.

albümde yer alan parçalar:
01. the squirrel (beste: dameron)
02. they didn’t believe me (beste: depaul-raye)
03. indiana (beste: hanley-mcconald-parker)
04. liza (beste: gershwin)

0 yorum: