eldorado (2008)

senaryosunu kendi yazdığı filmleri çekmeyi adet edinmiş belçikalı yönetmen bouli lanners'ın 4. filmi olan "eldorado" belçika sinemasının son zamanlarda en çok dikkat çeken iki ürününden biri, diğeri ise "ex drummer". gerçek bir hikayeden yola çıkılarak hazırlanmış olan filmin başrollerinde bouli lanners ve fabrice adde yer alıyor. bu yılın yabancı dilde film kategorisinde oscar adayı olan filmin aynı zamanda fransızların cesar ödülleri'nde de adaylığı vardı.

kırklı yaşları geçkin olan ve amerika'dan getirdiği eski model arabaları belçika pazarına sunan yvan, bir akşam evine döndüğünde bir hırsızla karşılaşır. evinde yatağın altına saklanan didier'i alıkoyan yvan alışılagelmiş muhabbetin aksine didier ile diyalog kurmaya başlar. didier'in yolsuz olduğu için evine girdiğini öğrenen yvan ona yardımı olmaya başlar. ve didier'in fransa sınırında oturan ailesinin evine doğru yola koyulurlar.

hayatın kıyısında köşesinde kalmış iki karakterin çıktığı absürd olaylarla dolu bu yolculuk filmin ana eksenini oluşturmakta. lanners, bu yol öyküsünü olabildiğince sade şekilde anlatmayı tercih etmiş. yolculuk esnasındaki manzaraların gözümüze estetik bir şekilde sunumu ve filme hava katan müzik seçimleri ise filmin diğer artılarını oluşturmakta. minimal sinemadan hoşlananlar mutlaka göz atmalı.

0 yorum: