five minutes of heaven (2009)

daha önce "das experiment", "der untergang" gibi ses getiren filmleri yöneten oliver hirschbiegel'in yeni filmi ile karşı karşıyayız. alman yönetmen bu defa kendi topraklarından çıkıp avrupa'nın bir başka sorunlu topraklarına kamerasını çevirmiş bu defa. 1970'lerde kuzey irlanda'da yaşanan dinsel çatışmaların üzerine kurulan filmin başrollerinde liam neeson ile james nesbitt yer alıyor. daha önce "bloody sunday"'de protestoculara önderlik eden ivan cooper rolünde izlediğimiz kuzey irlandalı oyuncu nesbitt bu filmde de döktürüyor resmen.

"five minutes of heaven", 1970'lerin kuzey irlanda'sında açılıyor. hristiyanlığın iki mezhebi olan katoliklik ile protestanlık ülkede dinsel çatışmalara yer açmaktadır. katoliklerin var olduğu bölgede onları sindirmek isteyen uvf'ye kendisini kanıtlamak isteyen alistair little arkadaşlarıyla beraber planladığı suikasti gerçekleştirmek için harekete geçer. cinayeti işlediği esnada kurbanın kardeşi joe griffen de olay yerindedir ve abisinin öldürülüşüne tanık olur. bu tanıklık annesi tarafından dışlanmasına neden olur ve baskı altında büyür ve doğal olarak psikolojisi bozuk bir birey olarak topluma karışır.

yaşanan bu olaydan 30 yıl sonra bir reality show programı için alistair little ile joe griffen karşı karşıya getirilmek istenir ve buluşma ayarlanır. bunca yıl aradan sonra hem ağabeyinin intikamını almak hem de yediği baskılar sonrası kendisini rahatlatmak isteyen griffen için fırsat gün gibi doğmuştur. alistair little'la karşı karşıya geldiğinde onu bıçaklamayı planlamaktadır. alistair cephesinde ise geçmişte yaşadığı bu olaydan dolayı pişmanlık vardır. gerçekleştirdiği bu cinayetin dini değil de çevresinde popüler olma amacı taşıdığını itiraf eder.

ilk bölümünde dinsel çatışmaları gözler önüne sunan film, zamanla bu çatışmalardan payını almış iki adamın arasındaki hesaplaşmaya odaklanıyor. psikolojik sorunlar yaşayan griffen'i canlandıran james nesbitt oldukça iyi bir performans sunarken, "star wars", "batman" gibi filmlerde karşımıza çıkan liam neeson biraz daha sönük kalıyor. ikili arasındaki gerilim biraz ağır bir tempoda bize sunuluyor. çoğu izleyici de bundan dolayı filme olumsuz yorumda bulunmuş. eğer ağır tempo filmlerden hoşlanmıyorsanız uzak durun. en azından iyi bir hikayeye sahip olan filmi lekememiş olursunuz.

0 yorum: