max manus (2008)

edebiyat ve sinema için fazlasıyla konu zenginliği içeren ikinci dünya savaşından bir başka öykü ile karşı karşıyayız. senaryosunu thomas nordseth-tiller'in senaryosunu yazdığı ve joachim rønning ile espen sandberg'in yönettiği "max manus", savaşın norveç'teki yansımalarını gözler önüne seriyor.

sscb'nin finlandiya'ya yaptığı çıkartma esnasında norveç hükümeti finlandiya'ya destek olma kararı almış ve buraya asker sevkiyatı yapmıştır. ülkesine sımsıkı bağlı bir asker olan teğmen max manus verilen görevde rus askerlerine karşı sıcak çatışmalara girmiş ve görevini yerine getirdikten sonra ülkesine dönmüştür. kısa zaman sonra, rusların finlandiya'ya girmesine izin vermeyen norveç hükümetinin kendi ülkesini işgal eden nazi almanya'sına karşı direniş göstermeyip, teslimiyetçi bir politika uygulaması manus'un kanına dokunmuştur. finlandiya'da kendisi gibi görev alan arkadaşlarıyla beraber toplanıp gizli faaliyetler içerisine girerler ve işgale karşı bir gazete çıkarırlar. bu hareketin gestapo'nun kulağına gitmesiyle içerisindekilerin kimlikleri tespit edilmeye başlanır. ilk ele geçirilen isim ise hareketin öncüsü max manus olur. manus, ülkesini yönetenlerin aksine almanlara teslim olmaz ve ellerinden kaçar. ve gazete çıkararak başladığı harekete iyice ivme kazandırarak nazi birliklerine zarar vermeye başlar. ve halkının bağımsızlığı için çıktığı bu yolda bir simge haline gelir.

bir savaş filmi denilebilecek "max manus" manus ve tayfasının nazilere saldırıları dışında çok fazla savaş sahnesi içermiyor. ve film daha çok manus'un etrafında dönüyor. onun halkının bağımsızlığına dair kaygıları, çatışmalar esnasındaki soğukkanlılığı ve almanlara karşı tutan şansı... hitler'in intiharı sonrası almanların norveç topraklarının çekilişinin ardından misyonu tamamlanmış olan manus'un bir anlık boşluğa düşüşü de iyi resmedilmiş.

ortanın üzeri temposu ve yalın anlatımıyla öne çıkan norveç yapımlarından birisi "max manus". eğer ikinci dünya savaşı ve tarihi filmler ilginizi çekiyorsa bu filme de vakit ayırıp izlemelisiniz.

0 yorum: