gurotesuku (2009)

uluslararası sularda "grotesque" olarak geçen japon filmi son birkaç gündür ülkemizde gündemde. nedeni ise ingiltere'de yasaklanmış oluşu. açıkçası dikkatimi filme çeken nokta da bu oldu. hazırlanan afişinde "saw ve hostel sadece birer aperatif" ibaresinin yer alması ağzımı sulandırdı ve anında indiragandi yaptım filmi.

filmin yönetmenliğini yapan kôji shiraishi aynı zamanda senaryoyu da hazırlamış. referans verdiği filmler gibi karşımıza torture porn türünde bir film çıkartmış. konusundan kısaca bahsedeyim; beyazlar içindeki kızımız henüz flört aşamasında olan elemanla buluşur. eleman ilk buluşmalarında hatuna ilgisini belli etmeye başlar ve ufaktan topa girer. hatunun elemana şaka yollu sorduğu "benim için ölür müsün" sorusu ise filmin kilit noktasını oluşturur. kafedeki muhabbetlerinden sonra bir daha görüşme konusunda söz koparmaya çalışan oğlumuz ile kızımız yola koyulur. köprüaltı denilebilecek ıssız bir yerde arabasında soteye yatmış olan donuk bakışlı, ilginç! fantazilere sahip olan sosyopat doktorumuz çekici kafalarına koymak suretiyle genç çifti bayıltır. ayıldıklarında ise kendilerini saw serisinden alışık olduğumuz bir oyun ortamında bulurlar. işkencecimiz genç çifti acı çektirerek öldüreceğini belirtir ve elinden geleni ardına koymaz. çiftimize ise kurtuluş için tek yol gösterir o da kendisini azdırmalarıdır.

diğer film yazılarıma göre çok laubali bir anlatım oldu ancak filmi izlediğinizde siz de göreceksiniz neden bu laubalilik. 3 kişilik kadrodan oluşan film neredeyse tek mekanda geçiyor. buradan kısılan masraf makyaj ve efektlerde iyi kullanılmış, görüntüler tatmin edici düzeyde. "grotesque" ismini aldığı akımın vücutta deformasyon özelliğini iyi yansıtıyor izleyene. sertlik dozajı izleyeni rahatsız edebilecek düzeyde. ancak filmde birkaç noktada bağlantı kurulan saw ve hostel'den mevzuya aşina olanların buradaki işkencelerden çok fazla etkileneceğini söyleyemem. filmde beni tek rahatsız eden sahne kızımızın göğüs uçlarının makasla budanması oldu. nedeniyse, uzun yıllardır sahip olduğum meme ucunun tırnak makasıyla kesilme fobisidir.

"saw ve hostel sadece birer aperatif" sloganıyla beklentileri yükselten ve fiyaskoyla sonuçlanan "grotesk", cinsel istismar nedeniyle ingiltere'de yasaklanmış. ancak bu yasaklanma olayı filmi daha da popüler hale getirmiş, forumlarda ve haber altı yorumlarda görünen bu. eh bir süre de bunun ekmeğini yer film daha da öteye gitmez. boş bir zamanda tüketilebilir.

2 yorum:

dexter_fernando | 25 Ağustos 2009 14:58

Çok içten bir inceleme olmuş koray bey... Merak ettim şimdi izlemem lazım.

k.a. | 25 Ağustos 2009 15:27

teşekkürler. iyi seyirler dilerim.