up in the air (2009)

walter kirn'ün 2001 yılında yayımlanmış olan aynı isimli romanından sheldon turner ve jason reitman tarafından senaryolaştırılarak beyazperdeye uyarlanan "up in the air"ın başrollerinde george clooney, vera farmiga ve anna kendrick yer alıyor. "thank you for smoking" ve "juno" filmlerinin yönetmeni jason reitman ise sadece senaryoyu uyarlamakla kalmıyor, aynı zamanda filmin yönetmenliğini de üstleniyor. merakla beklenen "82. oscar ödülleri"ne "en iyi film", "en iyi aktör", "en iyi yardımcı kadın oyuncu (vera farmiga - anna kendrick)", "en iyi yönetmen" ve "en iyi uyarlama senaryo" dallarında aday olan "up in the air" böylelikle 2009 yılının en iyi filmleri arasına şimdiden ismini yazdırmış oluyor.

ryan bingham, ilginç mesleği gereği diğerlerinden oldukça farklı biridir. elemanlarını işten çıkaramayacak kadar aciz olan şirket sahiplerinin görevlerini üstlenen ve çalışanlara kibar yoldan "kovuldunuz" diyen ryan'ın neredeyse her günü ayrı bir ülkede, şehirde geçmektedir. bu durumun etkisiyle ryan havalimanlarını evi gibi gören, düzenli bir hayatı ve ciddi bir ilişkisi olmayan, ailesinden kopuk bir adam olarak karşımıza çıkıyor. tüm bu süreç içerisinde bizler de işten çıkarılan insanların farklı ruh hallerini, tepkilerini ve işlerini ne kadar benimsediklerini izliyoruz.


"düzenli" diyebileceğimiz bir hayatı olmadığını belirttiğim ryan, iş seyahatlerinden birinde tıpkı kendisi gibi olan alex'le tanışır. birbirlerinden oldukça etkilenen ikili, benimsedikleri hayat tarzları sebebiyle ciddi bir ilişkiye girişmezler ve uygun olan zamanlarda buluşarak aşklarını tazelerler. ryan'ın alex'le tanışması, ardından pek de samimi olmadığı kız kardeşinin düğününe onu davet etmesi, uzun zamandır aklına dahi getirmediği "yerleşik" hayat tarzını gerçeğe dönüştürmek için bazı şeyleri düşünmesini sağlar. ne var ki bağlı olduğu hayattan vazgeçmek, onun için hiç kolay olmayacak bir durumdur.

hikaye aslında bir adamın tam ortasında bulunduğu iş, aşk, yalnızlık, rekabet, aile, arkadaşlık gibi birçok konuyu içeriyor. tek bir konu gibi gözüken fakat birçok farklı noktaya değinen, arada bazı esprilerle de gülümseten bir film "up in the air". bence 2009'un iyi filmlerinden biri, izlenmeli.

1 yorum:

nebuchadnezzar | 12 Şubat 2010 08:52

sağlam ve izlenmesi gereken bir film olmuş... hele ki resimdeki ufak kızın erkek arkadaşından ayrıldığı haberi üzerine bay bayan karşısında yaptığı bir paragraf var ki.... sanırsam tüm idealist çalışan bayanların kurduğu bir paragraf.... senaryo ya oyum tam...