rage against the charts

ingiltere'de noel haftası için düzenlenlenen müzik listelerinde son zamanlarda bir rutinlik hakimdi. simon coweel'ın düzenlediği x factor adındaki tv programının galipleri bu döneme yakın zamanlarda çıkardıkları albümlerle noel haftası müzik listesinde tepeye oturuyordu. söz konusu bu rutin insanların canını sıkmaya başladı ve jon morter bu tekere çomak sokmaya karar verdi ve bir facebook grubu oluşturdu. "rage against the machine for christmas no.1" adını verdiği grupta insanları, yarışmanın bu seneki galibi joe mcelderry'nin "the climb" single'ı yerine r.a.t.m'nin provokatör parçası "killing in the name of"'u almaya davet etti. ve kampanya dahilinde tek şarkıdan oluşan single hazırlanıp satışa çıkarıldı.

jon morter'ın başlattığı bu kampanya kısa bir zaman içerisinde pek çok insan tarafından desteklendi. hatta bu destekçiler arasına johnny lydon (sex pistols), the prodigy, muse, paul mccartney, dave grohl (nirvana, foo fighters), stereophonics, imogen heap gibi müzik dünyasından ünlü isimlerin yanı sıra bbc6 music, kerrang!, bbc radio1 gibi basın kuruluşları katıldı. nme neredeyse her gün konu üzerinde haber yaparak mevzuyuyu gündemde tuttu.

ve sonuç; "killing in the name of", "the climb"dan 50.000 kopya daha fazla satarak zirveye oturdu! ve böylece listelerdeki gidişe dur denildi. r.a.t.m'den zack de la rocha sonucu tabiki sevinçle karşıladı ve "bu, steril popa karşı kazanılmış bir zaferdir" diyerek yorumladı. ve bu zaferi ingiltere'de verecekleri beleş bir konserle taçlandıracaklarını açıkladı. bu konser de kampanyaya katılanlara harika bir ödül olacaktır haliyle.

"killing in the name of"un zirveye oturması, müziği, kendi tekellerine alabileceğini ve istedikleri yönde kullanabileceğini hayal eden büyük patronların suratına indirilen bir tokattır kuşkusuz. ayrıca iran'daki seçimlerden sonra internet kullanıcılarının ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu bir kere daha göstermiştir. kapanışı haftanın kahramanı jon morter'ın sözleriyle yapalım: "fuck me, it's crazy, i can't believe it's number one!"

0 yorum: