rain man (1988)

ronald bass ve barry morrow'un senaryosunu yazdığı, barry levinson'ın yönetmenliğini yaptığı 4 oscar ödüllü (en iyi yardımcı erkek oyuncu - dustin hoffman, en iyi yönetmen - barry levinson, en iyi orjinal senaryo - ronald bass ve barry morrow, en iyi film) rain man'in başrollerinde tom cruise, dustin hoffman ve valeria golino yer alıyor.

los angeles'ta yaşayan araba satıcısı charlie, işlerin de oldukça karıştığı bir dönemde kız arkadaşı susana ile haftasonu tatilini yapmak için yola çıkar. yoldayken çok uzun süredir kendisiyle görüşmediği babasının ölüm haberini öğrenir ve tatilini daha başlamadan bitirerek cenazeye doğru yol alır. cenaze işleri bittikten sonra vasiyet davaları konuşulmaya başlanır fakat charlie hayatının en büyük hayal kırıklığını yaşamıştır çünkü babası, 3 milyon $'lık servetinin tek kuruşunu bile ona bırakmamıştır.

charlie, babasının 3 milyon $'ı kime ve neden bıraktığını araştırmaya başladığında ise ilginç bir gerçekle karşılaşır çünkü hiç tanımadığı bir abisi vardır ve babasının tüm mirası otistik bir dahi olan raymond adındaki abisine kalmıştır. charlie mirasın yarısını alabilmek için yapacak birşey bulamayınca çareyi raymond'ı kaldığı klinikten kaçırmakta bulur.

raymond ise bildiğimiz otistiklerden farklı olarak konuşma yetisine sahiptir ve gerçekten inanılmaz bir zekası vardır. öyle ki bir bakışta yerdeki 246 kürdanı bile sayabiliyor ve 5-6 haneli sayıları birbiriyle çarpabiliyordur. fakat bu türdeki diğer otistikler gibi rutin hayatının aksamaması gereken, aksi takdirde krizlere yol açan bir bünyesi vardır. charlie'de uçaktan korktuğu için arabayla yolculuk etmesine sebep olan abisi raymond'ın ihtiyaçlarını karşılarken bazen çok zorlanacaktır.

filmdeki dram konusunun kusursuzca işlenişini bir kenara bıraktım, saygıdeğer dustin hoffman'ın inanılmaz yeteneğinin önünde eğiliyorum sevgili okurlar. çekildiği yılın en iyi filmi olan "rain man" izlenmeli diyerek yazımı sonlandırıyorum.

0 yorum: