vavien (2009)

"vavien" hakkında haberdar olduğumda filmin yönetmenlerinin taylan biraderler olduğunu bilmiyordum. popüler kültür sağolsun, "vavien"i engin günaydın'ın senaryosunu yazdığı ve başrolünü binnur kaya ile paylaştığı film olarak belledim kafamda. eğer yönetmenleri hakkında bilgim olsaydı, zamanında yaşadığım "okul" fiyaskosu bana filme önyargı doğuracaktı. dün filmle ilgili yazılanları, ki genelde bu yazılar güzelleme şeklinde, okuduktan sonra gönül rahatlığıyla sinemanın kapısından içeri girdim. koltuğa oturduğumda ön sıramda bulunan adamın tuhaf davranışları sağolsun film başlamadan gülmeye başladım. o kadar kişinin ortasında, ayağa kalktı, kazağını üste doğru sıvadı ve aheste aheste fanilasını pantolonunun içine soktu. daha sonra külot, abimizin takımlarını sıkıştırmış ve arkadan popo yanaklarının arasına kaçmış olmalı ki, ön ve arka taraflara gerekli manuel ayarları yaptıktan sonra yine yavaş hareketlerle yerine oturdu. kendisini bu medeni cesaretinden dolayı alkışlayacaktım ki, bitmez sandığım film öncesi reklamlar bitti ve serra yılmaz'ın canlandırdığı milletvekili hanımın iştahla yediği sarmalardan arta kalan boş tabağı servisin üzerine koymasıyla "vavien" başladı.

"vavien", senaryoyu yazan engin günaydın'ın arka bahçesinden çıkma bir film. erbaa, tokat'ta geçiyor ve filmdeki ana karakterler olan iki kardeş elektrikçi, aynen günaydın'ın öz abisi gibi. elektrikçilik yapan abi kardeşin işleri pek yolunda gitmemektedir. abi cemal, karısını yıllar önce kaybetmiş bu nedenle kendisini işe güce, işten arta kalan zamanlarında da, engele takılmadığından dolayı, hovardalığa vermiştir. kardeşi celal ile beraber, "samsun'da okula elektrik hattı döşemeye gidiyoruz" bahanesiyle pavyonlara gitmekte ve yalnız gönlünü burada eğlendirmektedir. bu pavron gezisinin diğer kahramanı olan celal ise burada şarkı söyleyen sibel'e kapılmıştır. işinde ve evinde yaşadığı mutsuzluk onu bu yola daha da bağımlı yapmıştır. karısının kendisinden biriktirdiği paranın farkında olan ve bu yüklü paraya konmak isteyen celal kafasında şeytani planlar üretir.

insanların kabuğunun içerisinde sakladığı iyilik ve kötülük arasındaki tezatlardan beslenen "vavien", ayrıca bencillik üzerinde de duruyor. sevilay'ın yakın arkadaşı olan hanife'nin dediği "karı koca arasında sır olurmuymuş hiç?" sözünün aksine sevilay ve celal'in birbirlerine karşı bazı sırları vardır. celal, özenle biriktirdiği porno arşivini eşinden saklamakta; sevilay ise almanya'da yaşayan babasının yıllardır yolladığı paraları bodrum katında zulalamaktadır. celal, kendi kafasında kurguladığı yaşama kavuşabilmek için bu parayı kendi hesabına geçirip bu yolda ailesini kurban etmeyi göze alabilmektedir.

günaydın'ın bir süre uykusuz'da yazdığını biliyorum. derginin okuyucusu olmadığımdan doğal olarak da yazıları hakkında fikir sahibi değilim. ancak "vavien"de, cebe gelen reklam mesajı gibi, kahkaha attıracak küçük detaylarla bezediği kara komedi türündeki öyküsü seyre değer. bu noktada öyküyü gayet güzel işleyen taylan biraderlerden de övgüyle söz etmek gerek. özellikle celal'in başına iş açtığı durumda yaşadığı psikolojiyi bize sundukları sahneler için. hep beraber, seneyi devirirken yılın en iyi filmlerinden birine imza atmışlar. filmin dün gösterime girdiğini hatırlatıp, kaçırmamanız gerektiğinin altını iyice çizeyim.

0 yorum: