ólafur arnalds - "dyad 1909"

izlanda'nın yetiştirdiği ve son dönemde en çok dikkat çeken sanatçılar arasında yer alan ólafur arnalds yükselmeye devam ediyor. sene içerisinde 7 güne birer şarkı konseptiyle yola çıkarak "found songs"u hazırlayan ve masalsı şarkılarıyla kulaklarımızı okşayan arnalds, seneyi kapatmadan önce yayınladığı soundtrack albümüyle de bu yükselişini sağlam temeller üzerine koyarak perçinliyor.

arnalds, bu yola baş koyarken amacını, normalde klasik müzik dinlemeyen insanlara bu tür müziği sevidirmek olarak belirlemiş. klasik müziğe kapalı biri olmasam da arnalds'ın amacı doğrultusunda son derece iyi işler yaptığını söyleyebilirim. kendisinin, şu ana kadar olan 3 senelik zaman dilimine sığdırmış olduğu "eulogy for evolution" albümü ve "variations of static", "found songs" eplerinde çizmiş olduğu standart bir çizgisi var ve bu çizgide ilerlerken her kayıtta ardına kattığı dinleyen sayısı giderek artmakta. yani arnalds amacı doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor.

"dyad 1909", ingiliz kareograf wayne mcgregor'un yeni gösterisi için hazırlanan bir soundtrack albüm. her ne kadar soundtrack albüm olsa da kariyerinde önemli yere sahip olabilecek bir noktada. neden mi? öncelikle albümün içeriği eski şarkılarının elden geçirilmiş hallerinden ve yeni çalışmalarından oluşuyor. debut albümü "eulogy for evolution"ta bulunan ve kendisine yakıştırılan post-rock etiketini tamamlayabilecek "3704_3837" şarkısı öncesinde devreye giren "3326" bu albümde de değiştirilmeden yer almış. geçtiğimiz sene çıkarttığı ep "variations of static"'ten "við vorum smá..." ve "lokaðu augunum"a "dyad 1909" için ayrı bir versiyon yazmış. albümdeki esas sürprizler ise yeni şarkıları "brotsjór" ve albümü çıkarmadan kısa bir süre önce paylaşıma sunduğu "til enda". az önce arnalds'ın standartlaşmış bir çizgisi olduğundan bahsetmiştim. arnalds, "dyad 1909" ile bu çizgisinin dışarısına çıkmış ve müziğine elektronik tınılar katmış. hali hazırda piyanosunun yaylılarla olan uyumuna bu elektronik beatler katılınca müzik bambaşka ve de çok leziz bir hal almış. eğer arnalds, kafasına elektronikseverleri de klasik müziğe aşina yapmayı da taktıysa hiç şüphesiz bunu da gerçekleştirecektir. facebook ve twitter hesabından sürekli olarak ileti geçen ve uzun süredir yeni albüm kayıtlarında olduğunu belirten arnalds, belki de bu iki şarkıyla bize gelecek albümüyle ilgili ipucu veriyor olabilir. yani sadece şu iki şarkıdan yola çıkarsak "dyad 1909" kendisinin kariyerinde bir ara basamak değerinde görülebilir.

2 yorum:

Sühan Gürer | 15 Aralık 2009 21:08

Güzel bir yazı olmuş tebrikler.

k.a. | 16 Aralık 2009 11:42

teşekkürler :)