"kako si?" festival turuna devam ediyor

yönetmenliğini ve yapımcılığını özlem akovalıgil’in yaptığı “kako si?” ( nasılsın?) filminin dünya ve güney amerika premieri 23 ekim-3aralık 2009 tarihinde gerçekleşen ‘33a mostra ınternacional de cinema – 33. são paulo ınternational film festivali’nin yarışma bölümünde yapılmıştır.

türkiye ön gösterimi 14 nisan 2009’da istanbul uluslararası film festivali’nde yapılmış olan “kako si?” 29 ekim-5 kasım 2009 tarihlerinde gerçekleşecek olan 11. mumbai film festivali’ne ve 14-22 ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan 11. dhaka uluslararası film festivali’nin yarışma bölümüne davet edilmiştir.

kasım ayı içinde; ingiltere’de shakespeare’in doğduğu stratford-upon-avon’da (14-20 kasım) düzenlenecek olan falstaff uluslararası film festivali’nde uluslararası yarışma bölümünde, 23 kasım-3aralıkta goa’da gerçekleşecek olan 40. uluslararası hindistan film festivali’nin dünya sineması ( “cinema of the world " ) bölümünde gösterilecek olan film, bursa ipekyolu uluslararası film festivali kapsamında ve balkan sinemasının, yurtdışı festivallerde büyük ilgi gören yapımlarının gösterileceği ”balkan sineması” bölümünde "balkan premier"ini yapacaktır. bursa tayyare sinemasında yapılacak premier film ekibinin ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecektir.

“kako si?” öykü:

ailesi yıllar önce bosna'dan istanbul'a göç etmiş olan semahat, ilerlemiş yaşına rağmen ata topraklarına seyahate çıkmaya karar verir. ona iki kişi daha katılır: yolculuğunu filme almak isteyen fatih ve arkadaşı ufuk. saraybosna'da semahat'ın seksen iki yaşındaki kuzeni muhammed'i bulurlar ve son savaşın tüyler ürpertici gerçekleriyle yüzleşirler. selim ve lidya, selim'in ailesini ziyaret için birlikte istanbul’dan almanya'ya yola çıkarlar. yolda bir cinayete tanık olurlar, arabaları ellerinden alınır, bir köye sığınırlar ve etnik bir çatışmanın ortasında kalırlar. hayatta kalma mücadelesi veren insanlar için geçmişin ve gelecek umudunun bir anlamı yoktur. insanları ayıran bir yer vardır. tam oradadırlar.

oyuncular:

filmde gerçek hikayesiyle kendini canlandıran ve aynı zamanda yönetmen özlem akovalıgil’in annesi olan semahat goruşanin dışında, ‘yaprak dökümü’ dizisinde ‘ferhunde’ rolüyle tanınan deniz çakır, yılların usta oyuncuları mesut akusta, kemal okur ve ayberk attila, almanya’da oyunculuk kariyerini tiyatro ve sinema alanında başarıyla sürdüren atilla öner yer almaktadır. ünlü boks organizatörü ahmet öner’in kardeşi olan atilla öner bir türk yapımında ilk kez rol almıştır. başta, bosna halk şarkıları (sevdalinka) nın yaşayan efsanesi omer pobric olmak üzere bosna’lı oyuncuların ve yerel halkın da oynadığı filmin çekimleri türkiye ve bosna’da yapılmıştır.



0 yorum: