9 (2009)

içerisinde tim burton ve danny elfman gibi isimler barındırdığı için uzun zamandır merakla beklediğim bir filmdi "9". shane acker'ın aynı isimli kitabından pamela pettler tarafından senaryolaştırılan filmin yönetmenliğini yine kitabıyla filme ilham kaynağı olan shane acker üstlenmiş. seslendirmelerini christopher plummer, elijah wood, jennifer connelly, martin landau ve john c. reilly gibi isimlerin yaptığı filmin yapımcılığını üstlenen isimlerin tim burton ve timur bekmambetov gibi yönetmenler olduğunu duyduktan sonra film hakkında hiçbir önyargımız olmadan izlemeye koyuluyoruz zaten.

neredeyse kıyamet sonrası diyebileceğimiz kadar harap bir dünyaya gözlerini açan 9, neler olup bittiğini anlamak için dışarıya çıktığında karanlık, bir o kadar da ürkütücü bir manzarayla karşılaşır. sorularına cevaplar aradığı sırada tıpkı kendisi gibi olan 2 ile karşılaşır ve böylece yalnız olmadığını anlar. 2; 1, 8, 5 ve 6 ile beraber bir kilisede saklanmaktadır ve malesef "her grubun bir lideri olmalıdır." düşüncesinden yola çıktıkları için grubun lideri 1'in korkaklığının yarattığı etkiyle pasif kalmak zorundadır. isminden belli olduğu üzere grubun en eskilerinden olan 1, köpek görünümlü "makine canavar"ın kendilerine zarar vereceği düşüncesini aklından çıkaramadığı için savaşmaktan ziyade saklanmak ister ama aralarına yeni katılan 9, aklındaki soruların cevabını almak için can attığından istediği tek şey savaşmak olacaktır.

9, canavar tarafından kaçırılan 2'yi kurtarırken, 5'in de kendisine katılmasını ister. başlarda tereddüt eden 5, yapması gerekenin 9'a katılmak olduğunu geç olmadan anlar ve ikili yola koyulurlar. zorlu bir yolculuktan sonra 2'yi bulurlar ve öldüğünü düşündükleri 7'nin de yardımıyla köpek canavarı yenerler. savaş bitti ve kötüler öldü derken 9'un büyük büyük büyüük başka bir canavarı uyandırmasıyla işler başa sarar, ve bu öncekinden kolay olmayacaktır.

günümüz animasyonlarından biraz farklı "9". tim burton'ın filme yapımcı olmasını da filmin içindeki iç karartıcı unsurlardan ve farklı içeriğinden anlıyoruz. filmin önemli bir özelliği de izleyiciye vermek istediği mesajlar. sadece şunu söyleyebilirim, tam bir "günümüz" filmi. yoksa gelecek mi demeliyim? izlenmeli...

4 yorum:

Hect. | 15 Ekim 2009 13:21

Film gerçekten merakla bekliyordum, maalesef film ekimin'de bilet bulamadım filme. Yinede, en kısa sürede temin edip, izleyeceğim. yazı güzel olmuş.

b.b. | 15 Ekim 2009 19:22

merakla beklemeye değen bir film gerçekten izlediğinizde anlayacaksınız :) teşekkür ederim

Loreathan | 16 Ekim 2009 14:01

Filmekimi dışında ne zaman yayınlanacak acaba, çok merak ediyorum bu filmi.

nebuchadnezzar | 19 Ekim 2009 16:44

züper olmuş...