yeni bir kerouac belgeseli

farklı coğrafyalardan farklı bireyleri etkileyen beat jenerasyonu hakkındaki belgesellere bir yenisi daha eklendi. bu sefer beat kuşağı'nın haşarı çocuğu jack kerouac üzerine çekilen belgesel "one fast move or i'm gone: kerouac's big sur" adını taşıyor.

1957'de beat kuşağının incili olarak görülen "on the road"'u, bir sene sonrasında ise "the dharma bums"'ı piyasaya süren kerouac, 1960 yılının yazında kendi içerisinde yaşadığı sıkıntıları çözmek adına inzivaya çekilmek ister. ona yakın ahaliden beat şairi lawrence ferlinghetti yardımcı olur ve california'da bulunan big sur ormanındaki barakasının anahtarını verir. fotoğrafını altta görebileceğiniz barakada geçirdiği günlerden ise yarı otobiyografik romanı "big sur" ile çıkar kerouac. romanda, öncekilerde olduğu gibi kendisini ve yakın arkadaşlarını takma isimler takarak karakterler halinde önümüze sunmuştur; jack kerouac (jack duluoz), neal cassady (cody pomeray), lawrence ferlinghetti (lorenzo monsanto), allenginsberg (irwin garden), michael mcclure (pat mclear)...

curt worden, yönetmenliğini yaptığı bu belgeselde kerouac'ın bu inziva dönemine eğilmiş. kendisiyle aynı dönemden olan ve az önce belirttiğim gibi birer roman karakteri olarak karşımıza çıkan lawrence ferlinghetti, michael mcclure'un yanı sıra neal cassady'nin eşi carolyn cassady ve çocukları john allen cassady ile jami cassady, kendisinin yazınından etkilenen tom waits, patti smith, aram saroyan (william saroyan'ın oğlu), jack hirschman, benjamin gibbard belgeselde kerouac hakkında konuşan isimlerden bazıları.

müziklerini jay farrar ile death cab for cutie'den benjamin gibbard'ın yaptığı belgesel 20 ekim'de dvd formatında satışa çıkacak. satın almayı düşünürseniz buraya, daha ayrıntılı bilgi için ise şuraya tıklamanız yeterli.


0 yorum: