coming soon (2008)

izlediğiniz korku filmlerinin esas karakteriyle gerçek hayatta karşılaşsanız ne yapardınız? mesela odanızda karanlıkta otururken şimşek çaktığında camda michael myers'ın yansımasını görseniz veya akşam vakti pencereden dışarıya bakarken bir anda jason voorhees sizi aşağıya çekse? yarın (26 haziran 2009) sinemalarda vizyona girecek olan "coming soon" bize bu temayı sunuyor.

daha önce amerikalılar tarafından yeniden çevrimi yapılan "shutter" ve çok yakında gösterime girecek olan "alone" filmlerinin senaryolarını yazan sopon sukdapisit bu sefer yazdığı senaryoyu kendi filme almış. ve "coming soon" kendisinin çektiği ilk uzun metraj film olmuş.

filmin konusuna gelince; iki yakın arkadaş sinemada çalışmaktadır. vizyona girecek olan filmleri kameraya çekip korsan film sektörüne hizmet etmekte ve bu yolla gelirini arttırmaktadır. yakında gösterime girecek olan "kötü ruh" ("evil dead" ile alakası yok) filminin iyi bir gişe yapması beklenmektedir ve bu beklenti de bir yandan korsan pazarındaki esas adamların iştahını kabartmaktadır. bu bahsi geçen iki arkadaştan peoll, filmin çekimini yaptığı esnada esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolur. filmin çekimini handycam'den izleyen diğer arkadaş chen, peoll'un filmde kurbanlarının kör edip, onları öldüren jason voorhees kılıklı kadın shomba tarafından öldürüldüğünü görür ve arkadaşının cesedine izlediği filmdeki bir sahnede rastlar. ardından shomba tarafından rahatsız edilmeye başlar ve korku dolu günler geçirir. (bu arada yazıya girerken myers ve voorhees'den bahsetmem boş değil, filmin açılış sahnesinde hem jason'ı fazlasıyla andıran kadın hem de ondan kaçmaya çalışan kurbanın saklandığı dolabın laurie strode'un michael'den kaçarken saklandığı elbise dolabının tıpkısının aynısı oluşu acep sukdapisit slasher aleminin korku salan iki filmine selam mı çakıyor diye düşündürüyor)

filmde shomba'nın asılışına tanık olanların onun tarafından öldürüleceği fikrine kapılan chen, eski kız arkadaşının da yardımıyla olayı araştırmaya koyulur. shomba'nın hayaleti tarafından sürekli rahatsız edilen chen'i bir de bu filmin vizyona girmeden önce çekilmesini isteyen korsan sektörün fedaileri sıkıştırır. tüm olumsuzluklara rağmen araştırmacı ruhundan ödün vermeyen bu iki eski sevgili hiç beklemedikleri bir gerçekle karşı karşıya gelir.

esrarengiz olaylardan beslenen ve bu kaynağı kullanmaktan vazgeçmeyen uzak doğu korku sinemasının yeni bir örneğiyle karşı karşıyayız. daha önce pek tutulan "ringu" (halka) filmindeki gibi izleyenin ölümüne neden olan film vakasına "coming soon"'da da rastlıyoruz. ancak ana karakter chen'in psikolojik rahatsızlığından ötürü ilaç bağımlısı oluşunun yaşadığı korku dolu dakikalarda etkisi olup olmadığını tam olarak kestiremiyoruz. filmde oynayan ve shomba'nın asıldığı sahneye tanık olan oyuncuların ortadan kaybolması filmin sunduğu tezi desteklese de bu mesele biraz havada kalıyor gibi.

bir iki sahne dışında görsel efektleri başarılı sayılabilecek "coming soon"'un belli bir bölümü (özellikle final) sinema salonunda geçtiğinden, film bitip ışıklar yandığında filmdeki kasvet ortamıyla karşı karşıya kalıp kendinizi filmin içerisinde bulabilirsiniz. bu da film boyunca izleyiciye sunulan gerçek ile sanal arasındaki karmaşaya hoş bir ayrıntı oluşturuyor.

0 yorum: