the burning plain (2008)

amores perros, babel ve 21 grams gibi alejandro gonzález iñárritu filmlerinin senaristi guillermo arriaga'nın ilk yönetmenlik denemesi olan "the burning plain"in başrollerinde charlize theron, kim basinger, josé maría yazpik, jennifer lawrence ve joaquim de almeida gibi isimler yer alıyor. jennifer lawrence filmdeki rolüyle venedik film festivali'nde "marcello mastroianni - genç yetenek ödülü"nün sahibi olurken film, "golden lion - en iyi film" dalında sadece adaylıkta kaldı.

lüks bir restoranın işletmecisi olan sylvia, bunaltıcı evinde her gece başka bir erkekle birlikte olarak hayatını sürdüren güzel bir kadındır. işindeki mükemmelliyetçiliği ve çevresindekilere karşı olan soğukkanlı tutumu, çoğu erkeğin gözünde onu ulaşılmaz konumuna getirmiştir fakat o aslında elde edilmesi kolay ve hayattan zevk almayı bırakmış basit biridir.


sylvia'nın ilginç karakterini yavaş yavaş tanımaya başlarken, tamamen ayrı bir hikayeye doğru yol alıyoruz. bir anda dört çocuğu ve oldukça yoğun çalışan kocasıyla yaşamaktan bunalmış bir kadın olan gina'nın başka bir adamla olan ilişkisi devreye giriyor. büyük bir patlamayla karavanda sonlanacak olan bu yasak aşk, aslında kadının ne kadar bencil ve acımasız olduğunun göstergesi oluyor. gina'nın sevgilisi nick ile yanarak ölümünün ardından kocasının söylediği bir söz, gördüğü değeri haketmeyen bir kadını tanımamıza yardımcı oluyor.. (gina için) "hayatta sahip olduğum en güzel şeyi benden aldınız.."

annesinin sevgilisinin oğlu santiago ile gününü gün eden kardeşlerin en büyüğü mariana'nın hikayenin odak noktası olduğundan habersiz filmi izlerken, sylvia ile ne kadar çok ortak noktaları olduğunu farkediyorum. üç küçük kardeşini ve babasını terkeden, annesinin babasını aldattığını öğrendikten sonra yanarak ölmelerine şahit olan ve babasının en büyük düşmanının oğlu ile birlikte olan mariana, sylvia'nın ta kendisi olmaya doğru ilerlerken yaşadığı acıları, adeta izleyene de yaşatıyor.

charlize theron'ın cesur ve kusursuz oyunculuğunun yanısıra kim basinger'da kendinden birşeyler katmış filme. 2008'in en iyi dramlarından olan "the burning plain" fazla ağır ilerlemesine karşın, 2 saat boyunca izleyiciyi ekrana bağlamayı başarmış. sadece oyuncular için izleyecekseniz hiç gerek yok, charlize theron var diye izeyen arkadaşım fazlaca pişman oldu çünkü. "güzel" bir film, bence izlenmeli.

0 yorum: