shadows and fog (1991)

woody allen'ın yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı filmde ona eşlik eden isimler mia farrow, john malkovich, madonna, kathy bates, david ogden stiers, jodie foster ve john cusack. ismine de uygun olarak siyah-beyaz bir film olan shadows and fog, gerek oyuncu kadrosundaki zenginlik ile gerekse bazen güldüren bazen düşündüren diyalogları ile oldukça eğlenceli bir film.

kleinman, en derin uykusundayken çete üyesi birkaç adam tarafından uyandırılıp "sisli gecelerde cinayet işleyen bir katilin yakalanması" görevine katılması istenen korkak bir adamdır. işin kötü yanı hem gecedir, hemde dışarıda öyle bir sis vardır ki göz gözü görmez. hazırlanıp dışarıya çıktığında kimsenin olmadığını gören kleinman, eve geri dönmek ister fakat adamların onu sağ bırakmayacaklarını bildiği için umutsuz bir şekilde görevinin ne olduğunu öğrenmek ve yardım etmek için sisli ve karanlık sokaklara doğru yol alır...

irmy ise şehrin yakınlarında kurulan bir sirkte kılıç yutuculuğu yapan güzel bir kadındır. sirkte palyaçoluk yapan sevgilisi clown'la bebek sahibi olmak ister ama clown aile unsurunun sanatını kötü etkileyeceğini düşündüğü için bu fikre pek sıcak bakmaz. bebek tartışması sürerken clown, bir konu hakkında konuşmak için sirkin sahibi olan patronunun yanına gider. irmy onu takip eder ve sirkte çalışan trapezci marie ile kırıştırırken yakalar. gördükleri karşısında çılgına dönen irmy, eşyalarını toparlar ve sirki terkeder. sisli sokaklarda yürürken bir kadınla karşılaşır. yatacak yeri olmayan irmy, kendisini evine davet eden kadını geri çevirmez ve birlikte "genelev"e doğru yol alırlar.

tüm bunlar yaşanırken katil yine yapacağını yapmış ve kleinman'ın aynı gece bir içki içmek için yanına uğradığı doktoru öldürmüştür. olay mahalinde inceleme yapan polisler boş ve üzerinde bol parmak izi bulunan kadehi de incelemeye almışlardır. kadehi gören kleinman polislere çaktırmadan onu ordan araklamıştır. bu sırada irmy de geneleve yapılan baskın sonucunda fahişe zannedilip karakola getirilmiştir.

karakoldan çıktıktan sonra irmy ve kleinman korktukları için birlikte yürümek isterler. ikisi de ne yapacağından habersiz yürürken kleinman çete üyelerinin kendi aralarında da bölündüğünü öğrenir. iyice kafası karışan kleinman, hiçbir suç işlemediği halde katil konumuna düşmüştür ve olacaklardan habersiz görevini öğrenmeye çalışmaktadır...

woody allen bu filmde franz kafka'nın 1925 yılında yayımlanan ve 1962 yılında orson welles tarafından beyazperdeye uyarlanan romanı "dava"dan esinlenmiş. filmi izlemediğim için yorum yapmayacağım fakat en kısa zamanda izleyip yazacağım. karanlık atmosferi ve siyah-beyaz görüntüleriyle biraz iç karartıcı olsa da, oldukça eğlenceli bir film olmuş "shadows and fog". güzel bir yaz akşamı değil de, sıkıcı bir kış günü izlenebilir.

0 yorum: