lola rennt (1998)

10 parmağında 10 marifet diyebileceğimiz türden olan tom tykwer'ın, reinhold heil ve johnny klimek ile müziklerini yaptığı filmin yönetmenliğini ve senaristiğini de yine kendi üstleniyor. aslında yönetmenin asıl mesleği müzisyenlik. başrollerinde franka potente, moritz bleibtreu ve herbert knaup gibi isimlerin yer aldığı filmin "en iyi yabancı film" dalında bir de bafta adaylığı bulunuyor. sundance film festivali'nde "seyirci ödülü"nü alan film, seattle international film festivali'nde de "en iyi film ödülü"nü kucaklamıştır.

manni, içinde 100.000 mark'ın bulunduğu ve 20 dakika içinde mafya babalarına teslim etmesi gereken poşeti metroda unutur. metroda unutulan poşet sokaklarda yaşayan çapulcu bir adamın eline geçer. manni 20 dakika içerisinde 100.000 mark'ı bulmazsa öleceğini biliyordur ve hemen kız arkadaşı olan lola'dan yardım ister. loa, bu zaman zarfı içerisinde onu telefon kulübesinden arayan erkek arkadaşının markette silahlı soygun yapmasını engellemek için onun yanına koşmak ve parayı bulmak zorundadır.

aynı hikayeyi üç farklı şekilde ele alan tykwer, zamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor bizlere. pek çok festivalden ödülle dönen bir film "lola rennt", ama aklıma takılan büyük bir sorun var. çığlıklarıyla cam patlatan lola, sokağın diğer yanındaki erkek arkadaşına seslendiğinde neden onu duymadı? buna rağmen izlenmeli.

0 yorum: