blindfold - "faking dreams"

blindfold, izlandalı müzisyen biggi hilmarsson'un yeni icraati. kendisinin ismini daha önce çeşitli projelerinden duymuş olmanız mümkün. örneğin ambient ile pop müzik elementlerini harmanladığı ve adını da bu harmandan yola çıkarak ampop olarak koyduğu grubu duymuş olabilirsiniz. kendisi ayrıca worm is green, bela gibi gruplarda yer almış. yine izlandalı müzisyen olan stafraenn hakon'un iki albümüne katkıda bulunmuş. ayrıca nike, ikea, kia, toyota gibi önemli markaların reklamlarının müziğine imza atmış.

blindfold üzerine internet üzerindeki yorumlar genelde müziğin sigur rós ve radiohead'e benzediği yönünde. grubun vokalisti biggi'nin bazı parçalarda ses renginin bazı kısımlarda jónsi (sigur rós), thom yorke (radiohead)'i andırıyor olması nedeniyle bu yorum yapılmış sanırım. eğer albümü ele alırsak bu yoruma tam anlamıyla katıldığımı söyleyemem. birkaç senedir londra'da yaşayan grup elemanları ister istemez müziklerine ingiliz havası katacaktır. izlanda kökenli oluşları da haliyle müziklerine yansıyacaktır. bu durumda "faking dreams"'in ne radiohead'e ne de sigur rós'a benzediğini söylemek zor. o halde şöyle diyelim, albüm britanya rock'ı ile izlanda'nın ambient soundunun etkileşimini yansıtıyor. o halde etiketlerimizi indie, ambient olarak belirleyebiliriz.

işte tam bu havayı da tracklistte 2. sırada bulunan ve albümde en çok beğendiğim parçalardan olan "sad face"'te görüyoruz. her iki ülkenin müziğinden esintileri, bu parçada hissetmek ve bu esintilerin yakaladığı uyuma kendinizi kaptırmanız mümkün. yine ardından gelen, albüme adını veren parçada da bahsettiğim uyumu biggi vokal oyunlarıyla süslüyor. bir diğer favorim olan "fit you" ise melankolik havasıyla insanı yakalıyor. albümün havasını en iyi yansıtan parçalardan birisi de "don't think it's a sin" yine öne çıkanlardan. "faking dreams" genele göre uzun olan ve post rock kalıplarına sahip "reverse"'e gelene kadar iyice melankolik bir yapıya bürünüyor ve kapanıyor.

grup son günlerde yeni bir kayıtla gündemde. leonard cohen'in en bilindik parçalarından "famous blue raincoat"'u yorumladılar ve 10 aralık'ta satışa sürecekler. söz konusu yorumu myspace sayfalarında dinleyebildim. kendi stillerini şarkıya yansıtmayı denemişler ve bence başarılı olmuşlar. şarkının doğasında olan melankolik hava blindfold'un müziğiyle hoş bir uyum sağlamış.

ayrıca kendileriyle yaptığımız röportajı yarın sitemizde okuyabilirsiniz.

http://www.myspace.com/theblindfold

0 yorum: