pandora'nın kutusu (2008)

yeşim ustaoğlu'nun senaryosunu sema kaygusuz ile beraber yazdığı ve yönettiği filmi geçtiğimiz sene bu dönemlerde ödülleri toplamaya başlamıştı. san sebastian film festivali'nden en iyi film ödülü olan altın istiridye'yi alan "pandora'nın kutusu", ülkemizde gösterime sene başında girdi. ve ben filmi ne yazık ki ancak izleyebildim.

"pandora'nın kutusu" karakterleri özenle yaratılmış bir film. annelerini aramak için karadeniz'de büyüdükleri köye doğru yola koyulan üç kardeşin bu yolculuk esnasında birbirlerinden ne kadar kopuk olduğunu, anlaşmazlıklarını görüyoruz ilkin. en büyük kardeş olan ve derya alabora'nın canlandırdığı nesrin'in hem kardeşleri hem de ailesi üzerindeki baskıcı tavırlarına, küçük kızkardeş güzin'in iş hayatında yakaladığı istikrarı özel hayatında yakalayamadığına, sevgilisi tarafından ihmal edilişine, en küçük kardeş mehmet'in ise yaşadığı aylak hayatına tanık oluyoruz.

filmin bu üç kardeş üzerinden yürüyeceğini düşünürken ustaoğlu direksiyonunu farklı yöne kırıyor ve bizi filmi üzerine kuracağı diğer iki karakterle tanıştırıyor: yıllar önce eşi tarafından terkedilen, her yerini çok iyi bildiği dağların yamacında kurulu evinde tek başına ayakta kalmaya çalışan, alzheimer hastası nusret anneanne ve annesinin bunaltan otoritesinden bıkıp çareyi evden kaçmakta bulan, hayatını anne-babasının istediğine göre değil kendi kafasına göre yaşamak isteyen murat.

güzin'in annesini mehmet'e bırakmak üzere evine getirdiğinde anneanne ile torun ilk kez karşı karşıya geliyor. ve bu karşılaşmada ailenin en büyüğü ile en küçüğü arasında farklı bir çekim oluyor. kendisini terk eden kocasının arkasından bakan, çocuklarından çok fazla ilgi göremeyen anneanne murat'ın ilgisinde, murat ise anneannenin şefkatinde buluyor kendisini ve huzuru.

bu hikaye başarılı oyunculuklarla iyice güzelleşiyor. anneanne rolündeki fransız oyuncu tsilla chelton yaşına rağmen oldukça iyi bir performans sergiliyor ve ona yine iyi oyunculuklarıyla onur ünsal, derya alabora, övül aykıran, osman sonant eşlik ediyor. katıldığı film festivallerinden topladığı ödülleri sonuna kadar hak eden "pandora'nın kutusu" mutlaka izlenmeli!

0 yorum: