dead meat (2004)

2004’te çekilmiş irlanda yapımı bir zombie filmi dead meat. yönetmenliğini conor mcmahon yapmış, oyuncularsa yerel tayfadan imdb’den göz attığım kadarıyla. kurgu olarak klasik zombie filmlerinin kurgusuna sahip; başlarda yolda gizemli bir yabancıya rastlanır, şahsın zombie olduğu anlaşılır. zombie saldırısıyla giriş yapılır. ardından söz konusu durumun virüsten kaynaklandığı haberleri yayılır televizyon ve radyolardan, kimsenin evden çıkmaması istenir, bir grup insan da zombielere karşı hayatta kalmaya çalışır, sonlara doğru bu gruptaki canlı sayısı birer birer azalır. ve son birkaç canlı kalınca devreye silahlı kuvvetler girer ve zombie istilasını püskürtmeye çalışır, geriye kalan canlılar ise karantina bölgesine yollanır son sahnede. tamamen düz bir zombie filmi kurgusu aynen böyle işliyor.

zombie dili ve edebiyatının genel geçer kurallarına göre biraz farklılık yok değil filmde. filmin başlarında er kişinin yaşayan ölüye dönüşüp hatunu kovaladığı sahnelerde bir zombieden beklenmeyecek kadar hızlı hareket etmesi, hatunun kendini korumak için yaptığı müdahalelere zekice karşılık vermesi ve kafasının kopartılmadan ölmesi. ayrıca bastonlu bir zombienin neredeyse koşarak avını takip etmesi, homurtular yerine darbe yediğinde çığlık atan zombie ve gece ayakta uyuyan zombie topluluğu.

ışık, renk kullanımları ve çok da başarılı olmayan oyunculukları ile filmden daha çok dizi izlermiş gibi bir hava hakim. makyajlar ve gore öğeler açısından geçer not alır. ancak genel olarak baktığımızda zombie sineması kapsamında sıradan bir yapıt "dead meat".

(1.5 sene önce böyle karalamışım, ufak değişikliklerle yeri gelmişken koyayım dedim bloga)

0 yorum: