wall-e (2008)

animasyon komedi türünün en yaratıcı örneklerinden biri olan wall-e'nin yönetmenliğini yapan andrew stanton, filmin senaryosunu da jim capobianco ile beraber yazmış. yönetmen daha önce "monsters, inc." ve "toy story" gibi animasyon harikalarının yaratıcılarından olan önemli bir isim. 81. oscar ödülleri'nde 6 dalda aday olan bu pixar ve disney ortak yapımı film, yılın en iyi animasyonu ödülüne layık görüldü.içerisinde çok fazla diyalog bulundurmayan filmin seslendirmelerini ise ben burtt, elissa knight, jeff garlin, fred willard, john ratzenberger, kathy najimy ve sigourney weaver gibi isimler yapıyor. filmin 8.5 rating ile imdp top 250 listesinden 42. sırada olduğunu da belirtmek isterim.

son dönemde karşımıza sıkça çıkan senaryolardan biri olan "dünyanın sonu", wall-e'de farklı ve yaratıcı bir şekilde ele alınmış. dünya yaşanılamaz hale geldikten sonra çareyi uzayda, kendi yarattıkları hizmetçi robotlarla haşır neşir olarak yaşamakta bulan insanlardan bir haber, 700 seneyi çöp toplayıcılığı yaparak geçiren wall-e isimli şirin robotun günlük işleriyle film başlıyor. wall-e, mesai saati boyunca çöpleri topluyor, şekillendiriyor ve kendi de ne yaptığını bilmeden özenli bir şekilde diziyor... karakterimizin dünyada kalmış tek canlı dostu ise gerçek hayattakinden biraz farklı ve şirin mi şirin bir hamam böceği. (bilindiği üzre hamam böcekleri radyasyondan etkilenmeyen -daha doğrusu az etkilenen- tek canlı türü)

monoton günlerden birini daha yaşarken uzaydan devasa bir gemi iniyor ve wall-e'nin korku dolu bakışlarıyla beyaz bir robot olan eva'yı dünyaya bırakıyor. wall-e, amacı dünyada yaşamın tekrar başlayabileceği olgusunu kanıtlayacak bir şey bulup uzaya götürmek olan eva'ya aşık oluyor ve kendi için özel olan eşyaları onunla paylaşıyor. bu eşyaların arasında yer alan ufak bir bitki de "uzay da amaçsız bir şekilde yaşayan insanlığı kurtarmak için gerekli olan tek nesne" olma ünvanını taşıyor.

eva'ya aşık olan wall-e, eva'yı almak için geri gelen uzay gemisine binip dünyadan çıkınca da, atraksiyon dolu anlar yaşanmaya başlıyor. artık yapmaları gereken tek şey insanları evlerine, yani dünyaya geri getirmek için bitkiyi korumak ve geminin tembel kaptanına götürmek. fakat bu iş bazı kötü huylu robotlar yüzünden içinden çıkılamaz bir hal alıyor.

işin içinde andrew stanton gibi başarılı bir isim olunca wall-e gerçekten keyifli bir film olmuş. filmin senaryosu tıpkı "monsters, inc."teki gibi farklı fakat bir o kadar da gerçeğe yakın. kesinlikle izlenmesi gereken animasyonlardan, özellikle çocukların seveceği cinsten.

* wall-e'nin açılımını merak edenlere: "waste allocation load lifter earth-class".

0 yorum: