monsters, inc. (2001)

1995 tarihli "toy story" filminin yaratıcılarından andrew stanton tarafından senaryosu yazılan bu pixar filminin yönetmenliğini peter docter ve david silverman üstlenmiş. 4 dalda aday olup "en iyi müzik" dalında oscar sahibi olan animasyonun seslendirmelerini ise billy crystal, john goodman, james coburn, jennifer tilly, steve buscemi gibi isimler yapıyor.

günümüzden 100, hatta fazla abartmadan 50 yıl sonrasına gidelim. paranoyaklaşmış gibi düşünmek istemem fakat o zamanlarda şimdiki gibi doğal güzelliklerimizin olmayacağı aşikar. hatta bıraktım güzelliği, toprak ve su bile hayal olacak bizim için. işte canavarlarımızın yaşadığı canavarlar şehri de bunun benzeri bir dert yaşarken çıkıyor karşımıza; "çocuk çığlığı kıtlığı!"

enerji kaynağı "çocuk çığlığı" olan canavarlar şehrinde çığlıkları toplayan canavarlar şirketi iflasın eşiğindedir. eskisi kadar korkutucu olmayan canavarlar birbiriyle yarışırken, canavarların en korkutucusu sullivan birinciliği kimseye kaptırmamaktadır.

mike ise, sullivan'ın en yakın dostu tek gözlü -hatta sadece tek gözlü, iki kollu, iki bacaklı- bir canavardır. şirketin yılan saçlı (ben kendisini medusa'ya benzettim) sekreteri celia ile kırıştıran mike, düzenlenmesi gereken dosyaları tam da celia ile çıkacağı romantik bir akşam yemeği günü unutunca, sullivan imdadına yetişir ve dosyaları hazırlamak için işe koyulur. sullivan, mesai saati bitiminde, canavarları insanların daha doğrusu çocukların boyutuna geçiren özel kapılardan birini görünce ise bir hayli şaşırır ve içeri girer, içerdeyse korkutulması gereken küçük tatlı bir kız vardır. sullivan, kaza eseri bu küçük kızı canavarlar şehri'ne getirir ve olaylar zinciri baş göstermeye başlar.

çocukların hastalık bulaştırıcı, pis mikroplar olduğunu düşünen canavarlar şehri'nde bir kızın elini ayağını sallaya sallaya gezemeyeceğini bilen sullivan bir yandan boo'ya (sullivan'ın küçük kıza verdiği isim) bağlanırken, bir yandan da onu denek olarak kullanmamaları için evine göndermek istemektedir. mike ve sullivan gerçekten zor bir işe bulaşmışlardır...

pixar'ın 4. filmi olma özelliği taşıyan "monsters, inc", her yaştan insana hitap eden eğlenceli ve macera dolu bir animasyon. nette film hakkındaki yorumlara bakarken sürekli filmin sonundaki "çekim hataları"ndan bahsedildiğini gördüm. benim izlediğimde neden çekim hatası yok diye düşündüm ve filmi yeniden edinme çabalarına giriştim. bir animasyonda çekim hatası izlemek oldukça eğlenceli olsa gerek. kısacası herkesin izlemesi gereken bir film "monsters, inc.". kurgu harika, mesajlar da güzel.

2 yorum:

nebuchadnezzar | 2 Kasım 2009 16:45

nende yorum yapmıyor insanlarimız fikirlerini paylaşmıylar...

animasyonlARI kralı bence... :D ilk çıkanlardan olduğu için...

izleyin izlettirin... :D

k.a. | 2 Kasım 2009 16:54

yorumlardan para da almıyoruz halbuki :)