filth and wisdom (2008)

pop ikonu madonna'nın sinemaya el attığı "filth and wisdom"'un her yerinde kendisinin adı var. daha evvel guy ritchie filmlerinde bir şekilde görev alan dan cadan'la beraber madonna'nın yazdığı senaryo yine madonna'nın direktifleriyle çekildi. ve böylece kendisinin ilk uzun metraj filmi oldu "filth and wisdom". başrollerde ise son dönemde beraber takıldığı eugene hütz'ün yanı sıra holly weston ve vicky mcclure yer alıyor.

"tüm hayatını bir aziz gibi geçirirsen eninde sonunda, tam tersi bir hayat istersin ve çöldeki bir vaha gibi pislik ortaya çıkar. tüm hayatını, bok içinde geçirirsen eninde sonunda, bilgeliği ararsın. domuzun, mantar aradığı gibi."

gogol bordello frontmani eugene hütz'ün yukarıdaki sözleriyle açılıyor film ve bu sözlerle de izleyeceğimiz 1 saat 21 dakikada pislik ve bilgelik arasındaki ilişkinin irdeleneceğine dair ipucu veriliyor. londra'da bir apartman dairesinde birbirinden bağımsız hayatlar yaşayan a.k., holly ve juliette'in yaşamından kesitlere tanık oluyoruz eugene hütz'ün rehberliğinde.

bir göçmen olan a.k. kendi grubu ile yırtmaya çalışan bir yandan da yaşadığı eve sapkın fantazilere sahip müşterileri getirerek onların kafalarındakileri hayata geçiren ve bu yolla parayı cebe indirmektedir. ayrıca senelerce pek çok ürün verdikten sonra yazmayı bırakan ve bir apartmanın bodrum katında gün ışığından yoksun yaşayan profösör flynn'a yardımcı olmaktadır. a.k.'nin inceden hastası olduğu holly ise bale eğitimi almakta ancak zevk alarak yaptığı bu sanattan para kazanamadığı için hayıflanmaktadır. içki ve sigaradan uzak duran holly bir akşam emeğinde a.k.'nın striptizci olması yönünde verdiği fikirle yaşadığı aziz hayatını bırakıp bir striptiz kulübünde çalışmaya başlar. juliette ise bir hint kökenli vatandaş olan sardeep'in eczanesinde çalışan, afrika'daki aç çocuklara obsesif bir şekilde yaklaşımı olan birisidir. onlara yardım edebilmek için çalıştığı eczaneden ilaç bile çalmaya kalkar.

yönetmeni madonna, başrol oyuncusu ise eugene hütz olan bir film müziksiz olur mu hiç? baştan sona gogol bordello eserleriyle bezeli. aralarında pek sevdiğim "wonderlust king"'e filmde ayrı bir parantez açılmış olması yüzümün gülümsemesini arttırmadı değil. "filth and wisdom" için imdb'de 5.1 puan biçilmiş. bence daha fazlasını hak ediyor.

0 yorum: