elephant (2003)

gus van sant'ın ciddi anlamda gerçek bir olaydan esinlenerek senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde muhtemelen hiç duymadığımz alex frost, john robinson, elias mcconnell, eric deulen, jordan taylor gibi isimler yer alıyor. ayrıca film nuri bilge ceylan'ın aynı sene "uzak" filmi ile "jüri büyük ödülü"nü kazandığı 56. cannes film festivali'nde "altın palmiye ödülü"nü ve "en iyi yönetmen ödülü"nü aldı.

gayet monoton bir okul gününü zaman oyunları yaparak göstermeye çalışan ve bunu oldukça başarılı şekilde gerçekleştiren gus van sant, sıradan öğrencilerin günlük yaşantılarını gözler önüne sererek başlıyor filme. sarhoş babasıyla uğraşmaya çalışanından tutun, herkesin inek ve ezik gözüyle baktığı, eşofman giymediği için öğretmeninden azar işitenine kadar her türlü insan mevcut filmde. başlarda kurgunun özellikle seçilip anlatılan bu öğrenciler üzerinden olacağını düşünmemize sebep olan film, son yarım saatinde tamamen alakasız bir konuya dönüş yapıyor. günümüzün şiddet içerikli oyunlarından olan bu adam öldürmece saçmalığı ele alarak ana konuya giriş yapıldıktan sonra, başta bu oyunlar olmak üzere çocukları şiddet eğilimli yapan birçok etmen olduğu gözler önüne seriliyor.

çook düşük bir bütçeyle çekilen film, değişik; fakat bir zaman sonra gerçekten sıkan kamera açılarıyla çekilmiş. başlarda farklılığıyla ilgimizi çekmesine rağmen aynı açıları görmekten sıkılmamızı engelleyemiyor malesef. yine de izlenmeli, altın palmiye'yi de boşa almadığı çok belli.

1 yorum:

Unknown | 5 Haziran 2009 00:25

kamerayı çok iyi kullanmışlar. görüntü yönetmeni kimse gidip elini öpmek gerekir.

bunun yanında bu filme ödül veren juriyi de bir düşünmek gerekir. yönetmen sözde olayın dışında tutmaya çalışmış bizi ama bence doyurucu değil. olay sadece üstüne gidilen bir çocuk ve dandik bilgisayar oyunundan olmuş gibi. bunun altında yatan bir sürü sebep var. sanki sadece internetten rahatlıkla silah alınmasını anlatmak gibi bir derdi varmış gibi geldi. bu konuda klass filmi bence çok iyiydi.