towelhead (2007)

aynı zamanda "nothing is private" adına sahip olan film, alicia erian'ın romanından alan ball'un katkılarıyla senaryolaştırılmış ve ball tarafından çekilmiş. summer bishil, chris messina, peter macdissi, aaron eckhart gibi isimler de filmde rol almış.

lübnan kökenli amerikan vatandaşı olan jasira 13 yaşında olmasına rağmen yaşıtlarına göre erken yaşta olgunlaşmıştır. bu nedenle de yaşıtları arasında dikkat çekmektedir. erkek arkadaşıyla beraber yaşayan annesi sorumsuz biridir ve onu bu ortamda yetiştirmek yerine onu kontrol altına alabilmesi için babasının yanına yollar. yine lübnan asıllı olan ancak kendisini tamamıyla bir amerikan vatandaşı olarak gören rifat, kendi hayatını istediği gibi yaşayan ancak iş kızına gelince ortaya aşılması zor sınırlar koyan bir babadır. onun bu özelliği jasira ile arasında sorunlar yaşamasına sorun olacaktır. bir yandan yeni ortamına uyum sağlamaya çalışan jasira diğer yandan da cinselliği keşfetmeye çalışmaktadır. onun bu keşif çalışmalarına ise biri yardımcı olur. komşuları olan ailenin çocuğuna bakıcılık yapmaya giden jasira orada çocuğun babasının erotik dergilerini bulur ve kendisini o dergilerdeki kadınların yerine koymaya başlar. jasira'daki bu tuhaf durumun farkına varan babanın bu durum ilgisini çeker ve jasira'yı kıskacına almaya çalışır.

11 eylül olaylarından sonra arap kökenli olan insanlara yapılan baskının izlerine "towelhead"'de de rastlıyoruz. özellikle filme adını veren, safkan! amerikalı olan komşu ailenin çocuğunun jasira'ya olan tutumundan bu çıkarım rahatça yapılabiliyor. bir yandan da amerika'da yaşayan arap kökenli vatandaşların yaşantısı rifat'ın üzerinden karikatürize ediliyor.rifat'in saddam'a olan tutumu, ultra amerikancı yaklaşımı, hatta ırkçılığa uğramış olmasına rağmen kızının siyahi olan erkek arkadaşına olan ırkçı tavırları oldukça enteresandı. ancak tüm bu karikatürizasyon, izleyeni, filme damgasını vuran jasira'nın cinsel arzularının komşu ailenin babası tarafından hatta hatta erkek arkadaşı tarafından istismar edilişinin verdiği dramdan uzaklaştırıyor. haliyle de ortaya nerede duracağına karar veremeyen bir film çıkmış oluyor.



0 yorum: