control (2007)

yönetmenliğini anton corbijn’in yaptığı, başrollerinde sam riley, samantha morton ve alexandra maria lara’nın oynadığı 2007 tarihli filmdir. ve bir ian curtis filmidir.

erken yaşta debby ile evlenen ian’ın hayatında zamanla ikinci bir şey yer kaplamaya başlar; joy division. ve bu iki şey ian’ın hayatında gel gitler yaşamasına neden olur. yönetmen bu gel gitleri debby’nin mutfaktaki temiz çamaşırları astığı tahtada metafor haline getirdiğini düşünüyorum. en sonunda da o tahta ian’ın hayatına noktayı koyuyor zaten.

sam riley, “ian curtis” rolünde döktürmüş, tekrar gözlerimizin önünde canlandırmış o deli dolu dansını. filmle ilgili başka bir güzellik ise, joy division’ın o güzelim şarkılarından “she’s lost control”, “love will tear us apart” çok güzel yerlerde giriyor, sahneyi dolduruyor.

ayrıca “ray”, “walk the line” gibi filmlerden alıştığımız kadarıyla starların evlilik hayatı çok zor be abisi. turnesi var bunun, groupiesi var. ikisi bir arada yürümüyor agalar. en sonunda “he has lost control” oluyor olay. bir de bu üç filmde ortak noktalar var; üçünde de bir hastalık var. “ray”‘de körlük, “walk the line”‘da uyuşturucu bağımlılığı ve bunda epilepsi. ikincisi geçmişten gelen rahatsızlıklar hakim; “ray” ve “walk the line”‘da kardeşlerin ölümü, bunda da erken yaşta evlenmek filan. yani müzisyenler üzerine film çevirecekseniz, bunlara göre seçim yapın, senaryo dolu dolu oluyor.

son olarak, trençkot güzel bişi.


0 yorum: