tillsammans (2000)

lukas moodysson’ın yazıp, yönettiği 2000 tarihli isveç filmi. türkçesi “birlikte”. gerek isminden gerekse konusundan dolayı bir komünden bahsedildiği için çıkıntılık yapıp başrol veya yanrol oyuncularını saymayayım. hepsi birlikte nasıl olsa.

konu olarak evliliklerinde sorun yaşayan bir çiftin kırılma noktasına geldikten sonra çiftin bağyan olanının çocuklarını yanına alarak abisinin yaşadığı komüne yerleşmesi ve bu katılımın komün üzerindeki etkileri anlatılıyor. aslında buradaki etkiden bahsederken “domino” kelimesini kullanmakta fayda var. anne ve iki çocuk buraya geliyor ve komünün akılında farklılıklar yaşanmaya başlıyor. cinsel özgürlük kendisini soyut bir kavramdan kurtarıp, somutluğa doğru adım atıyor. çocukların fendinin komünü yenmesiyle bazı sınırları aşmaya başlıyorlar; eve televizyon alınması, et yenilmesi. komündeki politik ortamın bozulmasından rahatsız olanlar evi terkediyor. cinsel özgürlüğe önceden inanan göran’ın bir noktadan sonra “eyteree bee” diye dellenip, ilişkideki erkek rolünü hatırlaması da ayrı bir durum. kısacası komünü oluşturan karakterlerde bir çözülme yaşanıyor. fakat politik duruşlarını yitirseler de birlikte yaşama sevdalarından vazgeçmiyorlar.

filmin genelde tek mekanda geçmesi biraz izleyişi etkilese de sonuna kadar dayanılabilecek hatta zevk alınabilecek bir film.


0 yorum: