sleepy hollow (1999)

başrollerinde johnny depp, christina ricci, miranda richardson, michael gambon, casper van dien ve jeffrey jones gibi isimlerin olduğu film, tim burton'ın uçsuz bucaksız hayal dünyasından çıkmış büyüleyici filmlerden sadece biri olma özelliği taşıyor. "en iyi kostüm tasarımı" ve "en iyi görüntü yönetmenliği" dallarında da oscara aday olan film, "en iyi sanat yönetmenliği" dalında rick heinrichs ve peter young'a oscar kazandırmıştır. filmin, amerikalı yazar washington irving'in dünya klasikleri arasında yer alan "the legend of sleepy hollow" hikayesinden de esinlendiğini söylersek, fantastik ve romantik öğelerin harmanından oluşan bir tim burton filmi olarak tanımlayabiliriz.

18. yy'ın sonu, sene 1799. kendine has tarzıyla diğerlerinden oldukça farklı olduğunu kanıtlamış bir polis memuru olan ichabod crane, esrarengiz cinayet vakalarını incelemek için sleepy hollow kasabasına gönderilir. bilimsel gelişmelerin arttığı o dönemde kendini bilime adamaya çalışan ichabod, cinayetlerle ilgili gerçeği öğrendiğinde tam bir yıkım yaşar. kasabada efsaneleşmiş olan "başsız süvari" geri dönmüştür ve belli bir sıraya göre insanların kafalarını uçurmaya başlamıştır. kestiği kafaları da alıp yanında götüren süvariyi yakalamak da ichabod'a düşer. süvariyi yakalamak tabiki de kolay olmayacaktır ama işin sırrını çözdüğünde onu yakalayan, aslında kurtaran yine ichabod olur.

konusu hakkında pek birşey söylenmez aslında. daha çok görselliği ile dikkat çeken filmde christina ricci'nin 19 yaşındayken canlandırdığı katrina van tassel rolü ona hiç uymamış bence. hatta şöyle söyleyeyim, filmin afişini ilk gördüğümde ricci'yi johnny depp'in kızı rolünde falan sanmıştım. başarısız seçim, klasik olacak ama johnny depp'li tim burton'lu bir filmde helena bonham carter'ı görmek daha bir hoş olurdu hani. başsız süvarinin iskeletten, insana dönüştüğü sahne herşeyi kurtardı neyseki. aman tanrım o neydi ya, izlenmeli.

1 yorum:

Benay | 3 Temmuz 2009 04:55

işin ilginci yanlış hatırlamıyorsam christina ricci bu rolüyle Young Artist Awards'a adaydı:))
ben tim burton hayranı olarak bu filmi de keyşfle izlemiştim ve evet christopher walken harikaydı!
yorumun için eline sağlık sevgili sinema sever arkadaşım:)