revanche (2008)

tamamen götz spielmann'ın mutfağından çıkmış bir film, "revanche". senaryosunu yazdığı filmi yine kendisi yönetmiş. filmde rol alan oyuncular arasında ise johannes krisch, irina potapenko, andreas lust, ursula strauss, johannes thanheiser gibi isimler yer alıyor.

tamara, vücudunu satarak para kazanmak ve hayli yüklü miktarda olan borcunu ödemek için viyana'da seçkin bir genelevde çalışmaktadır. çeşitli hırsızlık suçlarından dolayı hapis yattıktan sonra aynı genelevde çalışmaya başlayan alex ile gizli bir aşk yaşamaktadır. her ikisinin de yaşadıkları bu hayatı terkedip yeni bir başlangıç yapma hayalleri vardır. bu esnada genelevin patronunun tamara ile ilgili farklı planları vardır. onu otel odasından bir eve yerleştirip daha cilalı müşterilerine pazarlamayı düşünmektedir. bu gelişme alex ile tamara'nın canını sıkar ve kaçma planlarını acilen devreye sokmaya çalışırlar. kaçmalarını sağlayacak parayı banka soygunu ile temin etmeyi düşünen alex, planını tamara'ya anlatır. ilk başta olumsuz tepki verse de kaçmak zorunda olduklarının farkında olan tamara istemeye istemeye soyguna onay verir.

alex, ilk başlarda oygun başarıyla gerçekleştirse de bankadan kaçmaya çalışırken tesadüfen civarda bulunan bir polis memuru ikilinin kaçışını önlemek ister ancak kazayla tamara'yı vurur ve ölümüne neden olur. tamara'nın ölümüyle alex'in kafasındaki tüm planlar alt üst olur. ve taşrada yaşayan dedesinin çiftliğine yerleşir. sevgilisinin ölümüne neden olduğu için kendisini affetmeyen ve büyük bir pişmanlık yaşayan alex burada tesadüf eseri tamara'yı vuran polisin eşiyle karşılaşır. ve bu tesadüf işin rengini değiştirir.

suç, yabancılaşma, vicdan gibi duyguların üzerine yoğunlaşılmış ve tüm bu mevzuların iyi işlendiği bir film olmuş "revanche". filmin ilk kısmındaki mevzulara kendi sinemamızdan fazla yabancı olmasak da ikinci yarısında devreye giren vicdan sorgusu filme apayrı bir boyut katmış. tamara'nın ölümünde pay sahibi olan, ancak karşı taraflarda yer alan alex ile polis memuru robert'in iç dünyalarında oluşan sıkıntı çok net ve güzel bir şekilde aktarılmış izleyene. ve dışarıdan bakıldığında seyirciyi sıkabilecek bir konu gibi gözükmesine rağmen film, sonuna kadar bir nefeste izlenebilecek bir akıcılığa sahip.

bu senenin oscar ödüllerinde "en iyi yabancı dilde film" adaylarından biri olan film, avrupa'nın belli başlı film festivallerinden şu ana kadar 10 ödülü toparlamış durumda. şu ana kadar ülkemizde hakettiği ilgiyi göremese de zamanla farkedilip üzerinde durulan filmlerden biri olacak "revanche".


Revanche - Trailer - Awesome video clips here

0 yorum: