tropa de elite (2007)

andré batista’nın romanından yola çıkarak bráulio mantovani’nin senaryolaştırdığı öyküyü josé padilha filme almış. wagner moura, caio junqueira, andré ramos’un başrollerinde oynadığı film ingilizcede “elite squad” olarak geçiyor ve sinemalarımızda “özel tim” adı altında gösterildi.

brezilya’nın başkenti rio’da mahallelerde (veya gettolarda diyelim) yaşanan uyuşturucu ve fuhuş trafiğini konrol altına alabilmek için polis yeterli değildir. özellikle polis teşkilatı içerisinde yaşanan düzensizlikler bu kontrolsüzlüğü daha da büyük boyutlara getirmektedir. polisin de içerisinde bulunduğu bu düzenin hakkından gelen ve bope adı verilen bir özel tim vardır. oldukça sıkı ve sert bir eğitimden geçen bope tim üyeleri mahallelere baskınlar düzenleyerek uyuşturucu ağına darbeler vurmaktadır. bu timde yüzbaşı olarak görev alan nascimento eşinden bir bebek bekliyordur ve doğumdan sonra görevi bırakmayı planlıyordur. yerine seçebileceği iki adam vardır; neto ve matias. film boyunca hikayeye şekil verecek 3 karakter böylece belli olmuş oluyor. neto, bu sıkı birlikte görev yapabilecek hırsa sahip birisidir ancak eksik kalan akıllı hareket etme yönünü matias tamamlamaktadır. matias, timdeki görevinin yanında üniversitede hukuk eğitimi görmekte ve mezun olduktan sonra suç hukuku üzerine yoğunlaşmayı planlamaktadır. okulda tanıştığı arkadaş çevresinde sivil toplum örgütü üyesi olan maria ile olan ilişkisi matias’ı ve doğal olarak bope’yi bir uyuşturucu çetesine götürür.

bope’nin eski bir üyesi olan andré batista’nın yazdığı ve bope’nin polis, uyuşturucu çeteleri ile olan ilişkilerinin yer aldığı eserden uyarlanan film, olayların ilk ağızdan anlatımı. ilk bölümünde genelde polis teşkilatındaki düzensizliği gözler önüne seren film ilerledikçe bope’nin polis teşkilatına bakış açısını anlatıyor. bope’ye katılmanın ne kadar zor olduğu anlatılırken aslında bu tür silahla kuvvetlerde insanın gururunun hallaç pamuğu gibi bir kenara atılışını görebiliriz. tüm bu sert ve zorlu geçen eğitimin ve sonrasında icra edilen görevin askerlerin psikolojisine de dokundurulmuş filmde.

“cidade de deus” gibi sert bir filme imza atmış brezilya sinemasından çıkan yine sert bir film “tropa de elite”. izlerken, farklı coğrafyalarda yaşasak da tanıdık mevzuları görmek mümkün.

1 yorum:

nebuchadnezzar | 30 Mart 2009 21:41

bence sağlaM OLMUŞŞ.. BİZİM TÜRK POLİSLERİ İÇİNDE BÖLE BİR FİLM ÇEKİLSE :d