24 hour party people (2002)

müzik tarihinde kendisine yer bulan önemli akımların yeşerdiği, filizlendiği ülkelerden birisidir ingiltere. özellikle 70′lerin sonuna doğru kendisine iyice yer bulan punk akımına ev sahipliği yapan, sonrasında brit rock ile rock kültürüne başlı başına bir akım sokan şimdilerdeyse indie rock’a güzel alternatifler sunan ülkedir. manchester da tüm bu akımlara bulaşmış ve müzik tarihine yön veren gruplara ve olaylara ev sahipliği yapmış bir yöresidir ingiltere’nin. işte filmimiz de bu yörenin müziğin çehresini nasıl değiştirdiğine ait izlenimler sunuyor bize.

frank cottrell boyce’un yazdığı senaryoyu, 2002 yılında michael winterbottom filme çekmiş. dekorunda manchester’ın merkezinde ise tony wilson’ın olduğu film, 1976 haziran’ında sex pistols’ın ilk sahneye çıkışıyla açılıyor. punk’ın ortaya çıkışında önemli bir yere sahip isimlerden olan buzzcocks’ın yerine sahne alıyor sex pistols, 42 kişinin karşısında. o anda tony wilson iyi bir öngörüde bulunarak yeni bir devrin açıldığından bahsediyor yanındakilere. nitekim de öyle oluyor, buzzcocks’ın “gidin ve kendi grubunuzu kurun” deyişi bünyeleri gaza getiriyor, ve ilk bu aragaz ilk sex pistols ile hayat buluyor. ardından ian curtis’in göçüp gidişine kadar ortalığı sallayacak olan joy division doğuyor. tony wilson da bu doğuma el verenlerden biri ve hikayenin odak noktalarından biri. joy division’ın müzikal tarihine göz attıktan sonra film, manchester’daki müzikal faaliyetlere dair bir resmi geçit halini alıyor. joy division’ın küllerinden new order doğuyor, ardından happy mondays’i piyasaya sunuyor tony wilson. yandaşlarıyla beraber factory records’a imza atıyor ve bu da beraberinde dönemin en önemli mekanlarından birisi olan hacienda’yı çıkarıyor gün yüzüne. hacienda’nın da kapanmasıyla noktalanıyor 117 dakika süren film.
1976′dan 1990′ların başına kadar olan zaman diliminde müzikteki değişimlere şahit oluyoruz filmde. müzikal akımlardaki değişim sırasıyla şu şekilde sunuluyor; punk - post punk - brit rock - rave. bu değişimin yanı sıra arka planda müzik ile sosyal hayatın karşılıklı etkileşimi de yer alıyor. yazıyı sonlandırmadan önce “control” ile beraber arkalı önlü izlenilirse güzel bir konsept yakalanır hatırlatmasını da yapıp noktayı koyuyorum.


0 yorum: