wallace and gromit: the curse of the were-rabbit (2005)

nick park'ın, yönetmenliğini steve box ile paylaştığı film, 85 dakikalık süresiyle wallace and gromit serisinin ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. a grand day out ve the wrong trousers'da olduğu gibi, wallace'ın seslendirmesi yine peter sallis yapıyor ve ona victor quartermaine olarak ralph fiennes, lady campanula tottington olarak da helena bonham carter eşlik ediyor. müziklerini tabikide julian nott yapmıştır ve bazı sahnelerdeki efektleri hakikaten korkutur. (abarttım) "en iyi animasyon film" dalında bir oscar'ın yanısıra 10 adet annie, 2 adet bafta, 1 adet de british comedy ödülü bulunan film için 2005'in en iyi animasyonlarından diyebiliriz.

her yıl geleneksel olarak düzenlenen büyük sebze yarışması yaklaşmakta, ve sevgili dostlarımız wallace ile gromit'de anti-pesto adını verdikleri sebze kurtarma donanımıyla, bahçelere giren yaramaz tavşanları yakalayıp, onlara bir yuva sunmaktadırlar. tüm bunların haricinde icad etme arzusuyla yanıp tutuşan arkadaşımız wallace, tavşanların aklına sebzenin kötü birşey olduğunu sokmak için bir makina yaratmıştır. burada takıldığım iki nokta var. tavşanların aklına bunu sokarsa tavşanlar nasıl beslenecek, doğanın düzeni bozulmaz mı? yada bahçelere saldıran tavşanlar olmazsa wallace ve gromit nasıl para kazanacak? burda senaryo biraz kopuyor tabi, ama gerisi güzel bağlanmış. wallace ile tavşanın düşüncelerinin yer değiştirmesi, zamanla fiziksel özelliklerinde yer değiştirmesi ile sonuçlanır. durumun farkına varan varan gromit, geceleri korkunç bir tavşana dönüşen wallace'ı uyarır ve buna bir çözüm ararlar...

binaya tırmanan tavşanın king-kong benzerliği, tavşana dönüşme aşamasındaki wallace'ın sanki kurt adama dönüşüyormuşcasına olan ulumaları filme gerçekten apayrı bir hava katmış, birazda gönderme yapmış hani. efektler, seslendirmeler, kostümler, müzik... hepsinin muhteşem olduğu bu film aslında daha çok büyüklere hitab eden bir stop-motion diyor, küçükler de izleyebilir diye ekliyorum.

2 yorum:

gameditor | 7 Mart 2009 22:39

Kesinlikle izlenmeli arada çok sağlam esprilerde vardı.

b.b. | 27 Mart 2009 17:18

kesinlikle espriler süper. o yüzden daha çok büyülere hitap ediyor aslında :)