linha de passe (2008)

ben, walter salles'ten "on the road"'u çekmesini bekleyedurayım, salles kendi bildiğini okumaya devam ediyor. bu sefer yanına senaryo yazımına da katkı yapan daniela thomas'ı almış ve ikisi beraber sao paolo'nun varoşlarında yaşayan fakir ve bir o kadar sıradan bir ailenin yaşantısını beyaz perdeye aktarmış. filmdeki oyunculuğuyla geçtiğimiz senenin cannes festival'inde "en iyi kadın oyuncu" ödülünü kucaklayan sandra corveloni'nin yanı sıra joão baldasserini, vinícius de oliveira, josé geraldo rodrigues, kaique jesus santos rol alıyor.

film esnasında yaşamlarının 4 ayına dikiz yaptığımız brezilyalı ailenin 5. çocuğunu bekleyen annesi sandra, koyu bir corinthians taraftarıdır ve karnı burnunda olmasına rağmen tribünlerden kopmayıp takımını desteklemektedir.

böylesine futbolla içiçe olan bir annenin 4 oğlundan sadece biri, dario futbolla ilgilenmektedir. brezilya'daki fakir halkın ekonomik olarak sınıf atlamasında en önemli araç olan futbola yeteneği olan dario'nun önündeki tek engel ilerlemiş olan yaşıdır. altyapı seçmelerinde başarılı olmasına 18 yaşını doldurduğu gerekçesiyle kadrolara dahil olamayan dario'nun önünde yine kendisi gibi 18'inde futbol hayatına başlayan garricho gibi büyük bir örnek vardır. yaşadığı olumsuzluklara rağmen umdunu kaybetmeyip, futbola konsantre olmaya çabalamaktadır.

bir boy büyük olan kardeş dinho ise çalıştığı benzin istasyonunda patronu tarafından sürekli alaycı tavırlara, aşağılamalara maruz kalan, aradığı huzuru? kilisede bulunan varlığı ile yokluğu bir olan ve inancı doğrultusunda yaşayan dinho her ne kadar kiliseye sıkı sıkıya bağlı olsa da yaşadıkları onun kötüye sapmasına ve kiliseyi kafasında sorgulamasına engel olmaz.

en büyük kardeş dênis ise zamanını aylaklıkla ve kadınlarla değerlendirirken, yaşantısını biraz olsun yola sokabilmek için daha önce çalıştığı işine geri döner. motosikletli kurye olarak çalışmaya başlayan dênis, bir iş gününde kendisi gibi kurye olarak çalışan bir motorsikletlinin geçirdiği kazaya tanık olur. ve bu olay onda değişime yol açar.

en küçük kardeş, ailenin "çirkin ördek yavrusu" reginaldo ise abilerinin ve annesinin beyaz oluşuna rağmen kendisinin neden siyah oluşuna kafay takmış ve bu mevzu nedeniyle ara sıra annesiyle tartışma yaşamaktadır. bir boy büyük abisi dario gibi futbola yeteneği vardır ancak onun aklı vaktinin çoğunu geçirdiği belediye otobüsünün şöför koltuğundadır. aile fertlerinin yaşadığı sorunlar arasında kendisine ait bir dünyası vardır ve dünyasını canlı tutan hayallerini korumaya çabalamaktadır.

bir "su yolunu bulur" öyküsü olan "linha de passe" yavaş yavaş avrupa sinemalarına düşmeye başladı. ülkemizde ise vizyona girip girmeyeceği şu an için belirsiz. ancak brezilya'nın en önemli yönetmenlerinden olan walter salles'in varoşlardaki hayata, umutlara ve hayal kırıklıklarına dair olan bu filmini bir şekilde edinip izleyin derim.


0 yorum: