la faute à fidel (2006)

2007 italya - fransa ortak yapımı film. orijinal ismi “la faute a fidel”. italyan yazar domitilla calamai’nin “hepsi fidel’in yüzünden” kitabından julie gavras tarafından beyazperdeye uyarlanmıştır.

eserin adının fidel’in yüzünden olması, fidel’in küba’da yaptığı devrimin sadece o ülkeyi değil tüm dünyanın dengelerini değiştirmesi, etkilerinin her yerde görünmesinden dolayıdır. ki filmde de bu etkilerin avrupa üzerindeki yansımalarını görüyoruz. söz konusu etkiler, annesi marie claire dergisine yazılar yazan bir yazan babası avukatlık yapan küçük bir kızın gözünden aktarılmakta seyirciye.

geçelim ağır spoiler içeren kısıma.

kocası komünist olduğu için öldürülen, ispanya’daki franco rejiminden kaçan bir kadının fransa’da yaşayan abisine sığınmasıyla başlar herşey. avukat olan abinin bu durum karşısında hayat görüşü değişmeye başlar, dolayısıyla yaşam tarzı da bu değişimden payını alır. bahçeli büyük bir evden bir apartman dairesine taşınılır, şili’de allende’ye destek olma çalışmaları doğrultusunda evde komünistler bulunur, sakin yaşamları bir anda kalabalıklaşır. anne de marie claire’e yazmaktan vazgeçip, kadınların kürtaj hakkına dair araştırmalara ve bu araştırmaları topladığı bir kitap hazırlamaya başlar. evin küçük kızı ise bu değişimden rahatsızdır, çünkü o yaşa kadar burjuva görgüsüyle yetiştirilmiş, paylaşım gibi bir kavramdan yoksundur. ilk başta olanlara karşı sert bir tavır alır ancak daha sonra kendi içerisinde hesaplaşmaya girer. yeni hayatı ve bu hayatın doğrularıyla karşılaşmak onu daha da ılımlı hale getirir. o güne kadar gittiği katolik okulunu kendi isteğiyle bırakır, evin içerisinde bulunan daha önce yüzüne bakmadığı komünistlerle iletişime geçer, buradaki önemli imgelerden biri de ispanya’dan gelen kuzenini küçümsemekten vazgeçip onunla muhabbete girmesi hatta beraber devrim şarkısı söylemesidir.


1 yorum:

dchetin | 12 Mart 2009 09:58

insanlar bu avrupa sinemasının nesini sevmez hala anlayabilmiş değilim. bu filmi önerdiğim insanlar fransız ismini duyunca çoğunlukla burun kıvırıyorlar.

halbuki, aile ilişkileri, kadın erkek eşitliği ve çocuk yetiştirme konularını iki ayrı pencereden çok güzel anlatan bir film.

tabi, venceremos! .)