brain dead (1992)

peter jackson’ın “lord of the rings” serisi ile hollywood’a transferi öncesi yaptığı en iyi işlerden biri, hatta b movie sevenlerin “bad taste” ile beraber en çok tuttuğu filmi. stephen sinclair’in kaleminden çıkan senaryoyu 1992′de filme almış jackson. film piyasada “dead alive” adıyla da biliniyor. başrollerdeki timothy balme ve diana peñalver’e, elizabeth moody, ian watkin, brenda kendall, stuart devenie gibi isimler eşlik ediyor.

film, yeni zelanda’da bir hayvanat bahçesinde sergilenmek üzere rat monkey türündeki bir maymunun, güney sumatra’da bulunan skull island’dan kaçırılmasıyla açılıyor. bu esnada adanın yerlileri maymunun kara bela getireceğine dair uyarıyor kaçıranları. ve daha sonra film boyunca karşılaşacağımız karakterlerle karşılaşıyoruz; bakkal dükkanında çalışan paquita ve ana kuzusu lionel. paquita’nın falına bakan evin büyüğü ona hayatının aşkını belli edecek bir takım işaretler söyler ve o da bu işaretlere lionel’de rastlar. lionel ise hayatını annesinin kıskacı altında yaşamakta, ve neredeyse tüm vaktini ona hizmet ederek geçirmektedir. ikisi hayvanat bahçesinde buluşmaya karar verir. oğlunu takip eden anne vera da oradadır, ve bir kaza sonucu maymun tarafından ısırılır. o andan itibaren pauita’nın falında çıkan kara büyü ortaya çıkmaya başlar ve anne ölür, zombieye dönüşür. olayı dışarıya sızdırmamaya çalışan lionel, annesini evden çıkarmamaya çalışsa da virüs yayılır.

splatter/gore türüne dahil edilebilecek film jackson’ın saçtığı zeka pırıltıları sonucu hem bu türde hem de jackson filmografisinde önemli bir yeri vardır. jackson’ın gerekse zombielere verdiği karakteristik özellikler gerekse film boyu seyirciyi eğlendiren lionel’in sakarlıklarıyla türün diğer filmlerinden ayrılıyor. bir yandan yarattığı zombielerle romero’ya selam dururken, diğer yandan da fantastistikliğin doruğuna çıkarak “evil dead” serisine göz kırpıyor. ayrıca amerikan filmlerine de dokundurmadan geçmiyor (zombielere karşı uzak doğu dövüşleri yapan rahip, sevgilisine amerikan futbolu anılarını anlatan er kişi vs…).

her karesinde peter jackson’un zekasından kopan olaylara sahip, bol bol kan ve iç organ içeren filme, mide sorunu olmayan ve absürd filmlerden hoşlananların mutlaka bir göz atması gerekir.

0 yorum: