klass (2007)
ilmar raag'ın yazıp yönettiği 2007 tarihli film aynı zamanda estonya sinemasına dair izlediğim hatta çoğu kişinin izlediği/izleyeceği ilk örnek olma özelliğini taşıyor. pärt uusberg, vallo kirs, lauri pedaja, paula solvak, mikk mägi, riina ries, joonas paas gibi oyuncuların yer aldığı film 99 dakika sürüyor ve bu isimlerin çoğunun ilk filmi olarak kayıtlara düşüyor.
film adından da belli olduğu üzere bir sınıfta geçiyor ve lise öğrencileri arasındaki çıkar çatışmalarının, ego tatmininin en aşağılık hali resmediliyor. web tasarımı yaparak para kazanan joosep, özgüveni olmayan, içine kapanık bir karakterdir. gerek ailesi gerekse çevresiyle olan ilişkisi yok denecek kadar azdır. onun bu özelliğinden dolayı üzerine giden sınıf ahalisinin başını çeken anders ile aralarında bir zıtlaşma vardır. zıtlaşma derken her gün dayak yemek zorunda kalan ve tüm sınıf tarafından ezilen joosep olanlara sadece boyun eğmektedir. anders'in tayfasında yer alan kaspar bir gün anders ile ters düşer ve joosep'i kollamaya çalışır. bir taşra çocuğu olan ve babaannesinin yanında yaşayan kaspar ile joosep'in böylece ortak noktaları oluşur. joosep kaderine boyun eğmeyi sürdürürken, kaspar onu bu gidişe dur demesi konusunda tetikleyen bir karakter durumundadır. tüm sınıfa karşı ayakta kalmaya çalışan iki genç üzerinde anders ve tayfası gittikçe daha çok baskı uygulamaya kalkar, baskılar gittikçe aşağılamaya dönüşür ve suç suçu doğurur.
gittikçe artan bir tempoya sahip olan ve finale doğru uyandırdığı merak duygusu ile izleyeni sürükleyen film yönetmen tarafından parçalara bölünerek anlatılmış. ve her bölüm arasındaki hızlı geçişe tempo hakkında fikir sahibi veren müzikler yerleştirmiş. filmde her ne kadar gençlerin deftones sever olduğunu ve heavy metal dinlediği bilgisini öğrensek de müzikler pek bu sounda yanaşmıyor. anders ve tayfasının joosep ve kaspar'a yaptıkları izleyende "yeter artık, bu kadarı da olmaz" gibisinden tepkiler verdirse de jenerik esnasında belirtilen olayların gerçeğe dayanıyor oluşu insan oluşu sorgulatıyor insana. bir tane kendi halinde insana, ortada hiçbir sebep yokken yapılan baskılara koca sınıf içerisinde sadece bir kişi mi tepki verir, nerede kaldı bu insanlık?
1 yorum:
filmin ana teması şiddet şiddeti doğurur. klasik amerika ergen filmi gibi bekliyor insan ama hiç de öyle değil. bu arada estonyalıların alayı gotikçi, hatunları taş, erkekleri de çöp gibi.
ardından da ondksan izlenmeli. ex drummerla da bünya mutlu edilmeli:D
Yorum Gönder