gomorra (2008)

roberto saviano'nun güney italya'da özellikle napoli civarında faaliyet gösteren camorra adı verilen mafyanın ne olduğunu anlatan, çıkışıyla birlikte olay yaratan ve anlattıklarından dolayı mafya tarafından ölümle tehdit edilmesine ve polis koruması altında günlerini geçirmesine neden olan kitabı "gomorrah"'ın beyaz perdeye yansımasıdır. yönetmenliğini matteo garrone'nin yaptığı filmin oldukça kalabalık bir oyuncu kadrosu var.

afişte filmin adı ne kadar pembe yazılmışsa aslında o kadar kara bir film, gomorra. bir taraftan organizasyonun yapısı ve içerisindeki ilişkiler izleyenin gözü önüne sunulurken, diğer taraftan da silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi illegal işlerin yanı sıra tekstil, kimyasal atıkların gömülmesi gibi çeşitli iş kollarında mafyanın uzantılarının olduğu anlatılıyor.

film, 5 farklı noktadan yürüyor:

çetenin baskın olduğu gettoda yaşayan ve çocuk denilebilecek yaşta olan totò. örgüte üye olmayı kafasına takmıştır, ancak "erkeklik testi"ni geçmesi gerekir. çelik yelek giydirilen çocuklara, tek el ateş edilerek, silaha karşı reaksiyonu ölçülen ve bağışıklık? kazanması sağlanan bir testtir bu. başarıyla geçenler çeşitli ufak görevlerle organizasyona adım atıyorlar. totò da uyuşturucu kuryesi olarak başlıyor göreve.

yine aynı gettoda yaşayan, "scarface"'te izledikleri tony montana'ya özenen marco ile ciro. şiddetin saf halini barındıran bir ortamda büyümeleri ve ergenliklerinin getirdiği coşkunluğun birleşmesiyle bütün şehre kafa tutabileceğini sanan ikili, yaptıklarıyla bir anlamda organizasyonun işleyişine çomak sokuyorlar. aslanların hüküm sürdüğü bir ormanda sırtlan misali her şeyi kendilerinin elde edebileceğine inanmaları sonları oluyor.

çetenin işleyişinde çeşitli suçlardan hüküm giyen mahkumların ailelerine düzenli olarak para teslimatı yapan don ciro. gettoya her uğrayışında mutlaka burada yaşayanlarla bir sorun oluyor. ancak etliye, sütlüye karışmayarak sadece para teslimatını yaparak kendisini korumaya çalışıyor. organizasyonun içerisinde zamanla oluşan çözülmelerle, her şeyin birbirine girdiği bir ortamda yaşam savaşını sürdürüyor.

moda tasarımı konusunda oldukça başarılı olan pasquale. yetenekli bir terzi olan pasquale'ye çinlilerden cazip bir teklif gelir ve bu teklif için çalıştığı kurumu bırakarak çinlilere mesleğini öğretmeye başlar ve fabrikalarında danışman olarak görev alır. bu iş değişimi onun için düşündüğünden de sorunlu bir hal alır.

üniversiteden mezun olan, ancak iş bulma konusunda sıkıntı yaşayan daha sonra franco'nun yanında işe başlayan roberto. kimyasal atıkların yönetimi üzerine olan bu iş ilk başlarda roberto için cazip gelse de işin iç yüzü zamanla ortaya çıktığında onun için katlanılmayacak bir hal alır, ve yaşadıkları vicdanını rahatsız etmeye başlar.

ayrı ayrı öykülere sahip olan bu insanların hayatlarının filmde bir noktadan sonra kesişeceğini düşünüyordum. ancak kesiştikleri tek bir nokta oldu; camorra.

iyi veya kötü niyetli tüm karakterlerin aslında mafyanın kirli işlerinde bir piyon olduğunun; devletin yönetim boşluklarının olduğu bu nedenle de mafyanın hüküm sürdüğü bölgelerde insanların yaşayışlarının gerçekçi bir şekilde aktarıldığı bir film gomorra. içerisinde bulunduğu mafya filmleri sınıfının diğer örnekleri gibi mafyayı çekici bir şekilde göstermektense, mafya kavramını tüm çıplaklığıyla seyircinin karşısına atıp, mafyanın aldatıcı olan karizmatik tarafında olmasına izin vermiyor. ve oldukça sert, ürpertici senaryosuyla 137 dakika boyunca izleyeni kendisine kilitliyor.


0 yorum: