julia (2008)

julia, eric zonca'nın yazdığı öyküden senaryolaştırılarak yine zonca tarafından beyaz perdeye aktarılan 2008 yapımı bir film. başrolde yer alan tilda swinton'a, aidan gould, kate del castillo, saul rubinek eşlik ediyor.

kırklı yaşlarda, alkolik, kafasına estiği gibi takılan, erkekleri dilediğince kullanıp atan bir kadın olan julia alkol sorunu olanların katıldığı toplantılarda elena ile tanışır. genellikle insanlara karşı snob yaklaşımda olan julia, elena'ya da önceleri yakın davranmaz. yine alkolle biten bir gecenin sonunda elena, julia'yı evine götürür ve derdini açar; oğlunu yıllardır görmek istiyor ancak dedesi izin vermiyordur. oğlunu kaçırmak için julia'dan yardım ister. julia'nın ilk önceleri sıcak bakmadığı bu isteğe yaklaşımı, dedenin uluslarası büyük bir şirketin sahibi olduğunu öğrenmesiyle farklılaşır. tom'u kaçırarak onun üzerinden fidye almayı düşünür ve harekete geçer. çocuğu kaçırarak planın ilk bölümünü gerçekleştiren julia, polisten kaçarken yanlışlıkla meksika sınırını geçer. bir yandan amerikan polisinin takibindeyken diğer yandan da meksika'daki çetelerin kıskacına girer.

insanlara karşı içten pazarlıklı olan, ilişkilerinde çıkarlarını ön plana tutan, geçimsiz ve ukala tavırdaki julia'yı tilda swinton başarıyla canlandırmış. çocuk oyuncu aidan gould'un da iyi kabul edilebilecek oyunuyla beraber iyi bir uyum yakalamışlar filmde. hatta tom'un anne özlemini yansıttığı sahnelerde bu uyum doruğa çıkıyor.

ev partileri gibi eğlenceli bir ortamda başlayan film suç unsurunu barındırdıktan sonra iyice yön değiştiriyor ve kendimizi bir anlamda meksika sınırındaki çölde ve daha sonra tijuana'nın kaosunda buluyoruz. özellikle tilda swinton'un performansı için izlenebilir.

0 yorum: