boogeyman (2005)

eric kripke'nin senaryosunu yazdığı filmin yönetmeni stephen t. kay. filmde rolleri barry watson, emily deschanel, skye mccole bartusiak, tory mussett gibi isimler paylaşıyor.

"boogeyman"'in üzerine kurulduğu tema, hepimizin çocukken sahip olduğumuz korkular üzerine. ev ahalisi odalarına çekilip tek başınıza odanızda kaldığımızda karanlıkta gördüğümüzü sandığımız, aslında ışığın bize oynadığı şeytani oyunların yarattığı yanılsamalardan aramızda korkmayan (hadi biraz daha light ifade edeyim, irkilmeyen) yoktur sanırım. kripke de bu korkuyu baz alarak, ufak yaşta bir çocuğun odasında yaşadığı tuhaf ve esrarengiz bir olayla açıyor öyküyü. aslında evi terkeden babasını boogeyman'in kaçırdığını sanan tim'in yaşadığı bu olay psikolojisini alt üst etmiştir. ekranda yazan "10 years later"'dan sonra hayat akışındadır fakat tim hala aynı korkuya sahiptir. önemli bir derginin yazı işlerinde çalışan, sevgilisiyle gittikçe ciddileşen bir niyeti olan tim, karanlığa ve karanlıktaki dolaplara karşı hassastır. "boogeyman" serisinde karşılaşacağımız "korkunla yüzleş" söyleminden hareketle, terapisti onabu korkuyu miras bırakan çocukluk evine gitmesini ve orada bir gece geçirmesini önerir. ve olaylar gelişir.

gerilim türüne has klişeleri içerisinde barındıran "boogeyman", çekimleriyle ve boogeyman'i ortaya çıkarmayarak seyirciyle arasına bir gizem perdesi çekmesiyle aslında amacına ulaşıyor ve izleyende gerilimi yaratıyor. ancak finale doğru boogeyman'in ortaya çıkmasıyla tüm gizemini yitirmekle kalmıyor, komedi bir hale geliyor. bilgisayar ortamında yapılmış olan boogeyman karakteri oldukça yetersiz kalmış ve tüm filmin havasın bozmuş. iyi giren ve gelişen öykü finalde saçmalamış. buna rağmen çerez niyetine izlenebilir.


0 yorum: