finding neverland (2004)

charlie and the chocolate factory'nin charlie'si, the spiderwick chronicles'ın jared grace'i, fantastik filmlerin vazgeçilmez çocuk oyuncusu freddie highmore'un peter llewelyn davies olarak başrolde olduğu filmde ona johnny depp, kate winslet, dustin hoffman, julie christie ve radha mitchell gibi zengin bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor. yönetmen ise "stranger than fiction" ve "quantum of solace"in yönetmeni marc foster. 7 dalda oscar adayı olan film, sadece "en iyi müzik" dalında jan a.p. kaczmarek'e oscarı kazandırmıştır. imdb'den 8.0 puan alan film, beklenenenden fazlasını vererek yine imdb'ye lanet okutturuyor aynı zamanda.

iskoçyalı ünlü roman ve tiyatro yazarı, ayrıca peter pan'ın yaratıcısı james matthew barrie'nin (9 mayıs 1860 - 19 haziran 1937) gerçek hayat hikayesinden uyarlanan film, 1903 yılının londra'sında geçiyor. yeni oyununun kasıntı ve kibar ingiliz sosyetesi tarafından beğenilmemesi sonucu farklı birşeyler yapması gerektiğini düşünen barrie, yazı yazmak için kensington bahçeleri'nde gezinirken çok şirin bir aileyle tanışır. babalarını kaybetmiş olan dört erkek çocuğu ve güzel bir anneden oluşan bu sevimli llewelyn davies ailesi, zamanla barrie'nin ilham kaynağı olurlar. ve james, şimdilerde efsaneleşmiş olan hikayesi "peter pan"ı yazar. james'in yapımcısı charles frohman (dustin hoffman) oyunun büyük bir skandal olacağını düşünür ama oyun başarısıyla tüm gözleri üzerine çevirir.

ailenin otoriter büyükannesi emma du maurier, barrie'ye karşı antipati beslese de, onu çocuklardan ve sylvia'dan uzak tutmayı başaramayacaktır. bir gün peter'ın yazdığı tek perdelik oyunu oynarken sylvia'nın öksürük krizi sonucu açığa çıkan apansız hastalığının da etkisiyle, james'in onlara zarar verdiğini düşünen büyükanne, kızının iyiliğini istemekte haklıdır ama çocuklar james'i bırakmaya niyetli değildirler. sylvia'nın hastalığının ilerlediği aşamada çocuklar durumun ciddiyetinin farkına varırlar ve james'ten yardım isterler. james, kardeşlerin en büyüğünü annesiyle konuşması için cesaretlendirir ve o da tedavi olması için annesini ikna eder. ama hastalığın bir çaresi yoktur...

allan knee ve david magee tarafından yazılan bu zengin senaryo, görsellik ve kusursuz oyunculuklarla birleşerek böylesine masalsı bir film çıkarmış ortaya. her yaştan insanın izleyebileceği ok eğlenceli bir filmdir diyerek yazımı sonlandırıyorum.

0 yorum: