lemming (2005)

yönetmen dominik moll'un gilles marchand ile beraber senaryosunu yazdığı film 2005 tarihli. başrollerinde serge gainsbourg ile jane birkin'in ortak yapımı olan charlotte gainsbourg'un yanı sıra charlotte rampling, laurent lucas ve andré dussollier rol alıyor.

ev otomasyonu mühendisi olan alain getty, kendisinin tasarladığı, ev içerisinde herhangi bir sorunla karşılaşıldığında durumu tespit eden ve ev sahibine haber veren bir uçan kamera tasarlamıştır. bu tasarımı andré'nin patronluğunu yaptığı şirkete sunar ve burada çalışmaya başlar. yeni evli olduğu eşi bénédicte ile mutlu bir beraberlik süren alain yeni patronu eşiyle beraber bir akşam yemeğine davet eder. evliliklerinde sorunlar yaşayan pollock çifti ile beraber olan bu yemek oldukça sancılı geçer. pollock'lar evden gittikten sonra mutfak lavabosundaki sorunu çözmeye çalışan alain, gider borusuna bir lemming (iskandinavya'da yaşayan bir kemirgen türü) sıkışmış olduğunu görür. ve film boyunca ayrı bir öykü gibi duracak olan ve filme adını veren hayvan devreye girer. ertesi akşam iş yerinde geç saatlere kadar çalışan alain'in yanına alice pollock gelir ve kocasıyla olan sorunlardan bahsettikten sonra alain'i ayartmaya çalışır. alain tarafından olumsuz karşılanan alice, ertesi gün getty çiftinin evine gelir, önce alain'le yaşadıklarını üstü kapalı bir şekilde bénédicte'e anlattıktan sonra dinlenmek için çekildiği odada intihar eder. alice'in anlattıkları getty çiftinde sorunlara neden olurken, çiftle andré arasında 3lü bir çıkmaza neden olur.

olayların fransa'da yaşanmasına rağmen yaşam alanı iskandinavya olan lemming, filme direk etki eden bir ayrıntı olarak kullanılmamış. arada lemminglerin yaşamı hakkında bilgi veren kemirgen araştırmacısı, onların iskandinavya'da yaşadıklarını, çok hızlı ürediklerinden dolayı bulundukları bölgeden diğer bölgelere göç ettiklerini belirtiyor. ayrıca göç esnasında nehir, göl, deniz gibi engellerle karşılaştıklarında tereddütsüz suya atladıklarını ancak uzun mesafeli sularda yorulup boğularak öldüklerini bu olayın da bir nevi intihar olarak nitelendirildiğini ekliyor. ben de lemmingin filmde intihar ve ölüm vakalarında kullanılan bir metafor olduğunu düşünüyorum.

dominik moll, filmde - özellikle david lynch filmlerinde rastladığımız - rüya ile gerçeklerin birbirine girdiği bir anlatım dilini kullanmış. olayların merkezinde yer alan alain'in yaşadıkları düş ile gerçekler arasında gidip geliyor. ancak anlatımda bazı olayların ucu kaçırılmış ve film boyunca da yakalanamamış. bunun dışında seyredilesi, özellikle lynch filmleri sevenlerin göz atması gereken bir film.


0 yorum: