juno (2007)

x-men: the last stand'de kitty pryde, smart people'da vanessa wetherhold olarak tanıdığımız ellen page, juno mcguff olarak başrolde. ayrıca "vanessa loring" rolünde jennifer garner, "paulie bleeker" rolünde michael cera, "brenda mcguff" rolünde allison janney, "mac mcguff" rolünde j.k. simmons, "mark loring" rolünde ise jason bateman'ı görüyoruz. yönetmen ise "thank you for smoking" filminin senarist ve yönetmeni jason reitman. trajikomik olaylarla dolu bu 2007 yapım amerikan filmi; roma film festivali'nde en iyi film ödülünü almış, independent spirit ödülleri'nde en iyi film, en iyi ilk senaryo, en iyi yönetmen dallarında ödüle aday gösterilmiştir. golden globe'da da 3 adaylığı bulunan film, malesef buradan eli boş dönmüştür.


16 yaşında bir lise öğrencisi olan juno mcguff, sadece canı sıkıldığı ve hayatında bir değişiklik aradığı için erkek arkadaşı paulie bleeker ile sevişmeye karar verir. 16 yaşındaki bu zihniyetlerin sevişmesi sonucu, pek de şaşırtıcı olmayan bir durum ortaya çıkar; juno hamiledir. hamile olduğunu anladığı andan itibaren belki yanılıyorumdur düşüncesiyle 3 defa hamilelik testi yapan juno, durumun ciddiyetini anlayınca en yakın arkadaşı leah ile konuşmaya karar verir. juno, çocuğun aldırılmasını düşündükten sonra bunu yapamayacağına inanır ve çocuğu doğurmaya karar verir. leah ile birlikte bebeği evlat edinecek bir aile arayışına girerler ve çok geçmeden çocukları olmayan mark ve vanessa loring çiftini bulurlar.

durumu ailesine de anlatan juno, beklediğinden daha az tepki görünce içi rahat eder ve artık çocuğu evlat edinecek olan aileyle tanışmanın zamanı gelmiştir. oldukça düzgün, çocuğu yetiştirebilecek kadar zengin olan aileyle tanışan juno ve babası bu ailede karar kılar ve hiçbir maddi yardım istemeden çocuğu vermeye razı olurlar. tüm bu olaylar esnasında hem üvey annesi, hem de babası tarafından duygusal destek almasını da göz önünde bulundurursak, 18 yaşı altı bir hamileliğe göre, juno oldukça rahat ve enerji doludur.


hamileliği oldukça iyi giden juno bir gün mark ve vanessa çiftini ziyarete gider. vanessa evde olmadığı için mark'la oturup sohbet ederler ve ortak zevklerinden bahsederler. juno'nun mark'tan hoşlandığı çok bellidir ama o 16 yaşında bir kızın yapamayacağı şeyi yapar ve kendini geri çeker. bir gün yine onları ziyarete gider ve mark'tan, asla duymak istemeyeceği şeyi duyar; mark ona vanessa'dan ayrılmak istediğini, artık ona aşık olmadığını söyler. üst üste gelen bu olaylar karşısında güçlü olmaya devam eden juno, bebeği vanessa'ya vermeye kararlıdır...

tipik amerikan aile yapısı. baskı yok, kızının hamile olduğunu öğrenen tepkisiz babamız da mevcut. hiç sıkılmadan izlenebilir fakat yine de 18 yaşından küçüklere izletmemekte fayda var. filmi, türk örf ve adetlerine uymuyor deyip eleştiren moron zihniyeti kınayarak yazımı sonlandırıyorum.

0 yorum: