låt den rätte komma in (2008)

adından anlaşılacağı (veya anlaşılamayacağı) gibi filmimiz isveç'ten çıkma. uluslararası sularda "let the right one in" adını taşıyor. john ajvide lindqvist'in yazdığı romanı yine kendisi senaryolaştırmış ve tomas alfredson filme almış. başrollerde ise kåre hedebrant ile lina leandersson yer alıyor.

çevresinde pek arkadaş pek olmayan oskar'ın sınıf arkadaşlarıyla da arası iyi değildir. tüm bu ezilmişliği ve yalnızlığı onu kendi içerisinde şiddete yöneltmektedir. aslında bu şiddet ufak boyutlarda olup, gazetelerdeki ölüm haberlerinin küpürlerini kesip biriktirmek, sınıf arkadaşlarını hayalinde yaratarak onlara kendi çakısıyla saldırmaktan ibarettir. bir gün oturdukları apartmana yaşıtı olan eli ve babası taşınır. eli ve babasında olan sıradışı durumlar zamanla oskar'ın dikkatini çeker ve aralarındaki arkadaşlık gittikçe farklı bir hal alır.

aslında içerisinde ufak ufak öyküler barındıran filmin yürüyüşündeki ana hattı, oskar - eli ikilisi belirliyor. ve bu öyküye destek olan bir diğer unsur; vampirlik. çoğu coğrafyada olduğu gibi iskandinavya'da da kendisine yer bulan, o toprakların kültüründe yer alan vampir imgesi baş köşeye oturtulup eseri korku filmi yapmaktan ziyade, yan öğe olarak kullanılıp dramaya destek çıkmış. yani oskar'ın dram dolu hayatına, eli'yle olan ilişkisinin romansına öykü içerisinde gizem boyutunu eklemiş. anlatımda bazı noktaların ucu açıkta bırakılarak merak duygusu körüklenmiş, vampirliğin getirdiği kan, et gibi rahatsız edici öğeler dozajında kullanarak seyirci avuç içerisinde tutulmak amaçlanmış.

vizyona çıktıktan sonra sinemaseverlerden olumlu tepkiler ve festivallerden ödüller alan film amacına ulaşmış gibi gözüküyor. avrupa, asya ve amerika'daki film festivallerinden şu ana kadar 16 ödül toplayan film, imdb kullanıcıları tarafından 8.2 / 10 'luk nota layık görülmüş. övgüleri hak eden ve bu tarz hikayeler dikkatinizi çekiyorsa mutlaka göz atmanız gereken bir film.


0 yorum: