charlie and the chocolate factory (2005)

yönetmenliğini tim burton'ın, müziklerini danny elfman'ın yaptığı, başrollerinde johnny depp, helena bonham carter, freddie highmore ve david kelly'nin yer aldığı bu fantastik filmin uzun bir geçmişi var aslında. norveçli usta yazar roald dahl tarafından yazılan kitaptan uyarlanan filmin ilk beyazperde macerası 1971 yılında "willy wonka and te chocolate factory" adı altında çekilmişti. gişelerde bırakın rekor kırmayı, doğru düzgün izleyici bile toplayamayan film, eleştirmenler tarafından da oldukça eleştiri almıştı.

devam filmi gibi olmasa da, yine aynı romandan uyarlanan "charlie and the chocolate factory", sevgili tim burton'un el atmasıyla başarıya ulaşmış, kadim dostları danny elfman ve johnny depp ile hayat arkadaşı helena bonham carter'ı bir araya getirmiştir. 1991 yılından itibaren film haklarını almak için warner bros. şirketini bayağı uğraşıran filmin çekimlerine 2003 yılında başlanmış ve 14 senelik geçmiş, bu şekilde hafızalara kazınmış.

ailesini geçindirebilmek için çalışmak zorunda olan ve senede sadece bir kez, doğum gününde çikolata yiyebilen charlie, ünlü çikolata üreticisi willy wonka'nın düzenlediği yarışmaya katılabilmek için, 5 altın biletten birine sahip olmayı çok ister. yarışmada 15 yıldır açılmayan çikolata fabikasının kapıları açılacak, kazanan kişi hayatının sonuna kadar kendine yetecek çikolata sahibi olacaktır. aldığı ilk çikolatada şansı yaver gitmeyen charlie, ikinci çikolatada biraz daha şanslıdır. bileti bulan 5 kişiden biri olan ve hayatında unutamayacağı bir geziye dedesiyle birlikte gidecek olan charlie, willy wonka'nın veliahtı olduğunun farkında bile değildir.

willy wonka'nın büyük çikolata fabrikasına giden, aralarında charlie'nin de bulunduğu 5 çocuk, gördükleri inanılmaz manzaralar ve harika çikolatalar karşısında şoke olup, görmemişliğin sınırlarını aşarlar. halbuki hepsi maddi durumu iyi olan ve sürekli çikolata yiyebilen çocuklardır. charlie'yi onlardan ayıran da budur zaten. başından beri willy wonka, kazananın kim olduğunu bilmekle beraber, ufak oyunlarla bu kişiyi sona götürmektedir. 4 çocuğu eleyen ve sona kalan charlie, willy wonka'nın ona sunduğu mükemmel teklifi geri çevirip, ailesiyle olmaya devam eder. bu sefer pişman olan willy wonka olacaktır...

johnny depp'in muhteşem willy wonka rolüyle beraber, görsellik ve sürükleyicik bakımından izleyiciyi sıkmayan bir tim burton klasiği daha. danny elfman'ın müzikleriyle müzikal tadında izlenen film, her yaşa hitab etmesiyle oldukça iyi eleştiriler almış, "timburtonsevenler" için kendini klasikler arasına sokmuştur.

0 yorum: