frozen river (2008)

tıpkı "wendy and lucy" gibi 2008 yılının en iyi 10 filminden biri seçilip, afi (amerikan film enstitüsü) ödülüne layık görülen filmin yönetmeni ve aynı zamanda senaristi olan courtney hunt'ın ilk denemesi olmasına karşın oldukça sağlam bir filmle karşı karşıyayız. "en iyi senaryo" ve "en iyi kadın oyuncu" dallarında iki oscar adaylığı bulunan filmin başrollerinde melissa leo, misty upham, michael o keefe, mark boone junior, charlie mcdermott ve james reilly yer alıyor. bağımsız sinemanın oscarı kabul edilen independent spirit awards'da melissa leo'ya "en iyi kadın oyuncu" ödülünü kazandıran film, oldukça prestijli festivallerden biri olan "sundance film festivali"nde de jüri özel ödülü'ne layık görülmüştür.

kocası, yeni alacakları prefabrik evin parasını yiyip evi terkettikten sonra biri 5 diğeri 15 yaşında olan iki çocuğu ile bir başına kalan ray, kocasını ararken onun arabasını bulur. arabayı alıp eve götürmek ister fakat bu esnada arabaya mohawk bir kadının bindiğini görür. kadını takip ettikten sonra arabayı almak ister ancak kadın, ray'le bir anlaşma yapmaya karar verir. ray, başta her ne kadar mantıklı davranıp durumu yanlış olarak görse de, paraya ihtiyacı olduğu için bu kaçak taşıma işi daha sonra aklına yatar.

arabayla donmuş bir nehrin üzerinden geçerek karşı bölgeden aldıkları göçmenleri amerika sınırı içerisine sokmaya başlayan kadınlar, bu işten oldukça sağlam bir para alıyorlardır. sadece evin parasını çıkartana kadar bu işi yapacak olan ray, güzel paraların kokusunu aldıkça işe kendini kaptırır, hatta neredeyse parasını eksik verdiği için bir adamı öldürecek duruma gelir.

"bir kadın nasıl çıldırır?" korkak kocasının evden kaçışı üzerine maddi olarak büyük sıkıntılar yaşayan, çocuklarına durumu belli etmemek isteyen fakat yemek niyetine yedikleri patlamış mısır ve portakal suyu sebebiyle asabileştikleri için elinden birşey gelmeyen, çürümeye yüz tutmuş evini değiştirmek için yasal olmayan işlere bulaşan bir kadının hikayesi "frozen river". imdb'den aldığı 7.3'lük puanı fazlasıyla hakettiği bir gerçek. izlenmeli.

0 yorum: