my blueberry nights (2007)

bol ödüllü çin asıllı yönetmen wong kar-wai'nin yönetmenliğini yapıp lawrence block ile senaryosunu yazdığı ve ingilizce olarak çektiği ilk film olma özelliği taşıyan "my blueberry nights"ın başrollerinde jude law, norah jones, natalie portman, rachel weisz ve "dolores claiborne"da başarılı bir performans sergiledikten sonra rol aldığı çoğu filmle gönüllerde taht kurmuş david strathairn yer alıyor. wong kar-wai bu filmle cannes film festivali'nde "altın palmiye ödülü"ne aday olmuş, fakat ödülü cristian mungiu'nun "4 luni, 3 saptamâni si 2 zile" filmine kaptırmıştır.

new york'un ışıltılı sokaklarının biraz gerisinde işlettiği cafe ile sıradan fakat yorucu bir hayat süren jeremy, müşterilerden kalma ve alınmayı unutulan anahtarları bir cam kavanozda biriktiren bir adamdır. sevgilisi tarafından aldatıldığından emin olmak isteyen elizabeth ise jeremy'nin cafesine uğrayıp sevgilisi hakkında bilgi toplamaya çalışan bir kızdır. jeremy cafede bulunan kameranın sürekli arızalanması konusunda yakınırken elizabeth kayıtlara bir göz atmak ister ve izledikleri sayesinde aldatıldığından tam anlamıyla emin olur.

jeremy ve elizabeth'in bu şekilde kesişen yolları ne yazıkki fazla uzun sürmeyecektir. çünkü elizabeth bir araba alıp özgürlüğün tadını çıkarmak adına kendini yollara adamak isteyen, bu şekilde kafasındaki problemleri silip atmayı hedefleyen bir düşünce içerisindedir. düşüncesini gerçekleştirir de... öncelikle new york'tan ayrılır ve değişik yerlerde sabah-akşam garsonluk yapmaya başlar. çalıştığı yerlerde ilginç insanlarla karşılaşır. örneğin filmin en vurucu sahnelerine oyunculuğuyla hayat vermiş olan david strathairn'in canlandırdığı arnie karakteri, şirret karısı sue lynne'nden ayrılan ve kendini alkole vermiş acılı bir adamı anlatır. elizabeth tümüyle tanık olduğu bu aşk acısından kendine pay çıkarıp yaşadıklarının aslında o kadar da ağır olmadığını anlamıştır.

muhteşem bir poker oyuncusu olan leslie'yi canlandıran natalie portman ise, elizabeth'in araba almak için para biriktirdiğini duyunca ondan borç almak isteyen güçlü görünümlü bir kadındır. elizabeth'le bir anlaşma yapar ve parasını borç olarak alır. kumar masasında tüm parayı kaybedince ise son model jaguar arabasını elizabeth'e verir. ve iki yol arkadaşı olarak vegas'a giderler.

(uyarı: filmi izlememiş olanlar buradan sonra yazacaklarımı okumasınlar.) elizabeth, özgür kızı oynayarak yol macerasını yaşar ve anladığım kadarıyla eski sevgilisine dair yaşadığı acıları daha aza indirger. yaptığı en güzel şey ise ona sohbetleriyle destek veren jeremy'nin yanına geri dönmektir. sonuçta hangi kadın bu kadar çekici, yakışıklı ve iyi bir adamın kollarında kendini güvende hissetmek istemez ki?... çoğu insanın "iğrenç" diyerek geç izlememe sebep olduğu "my blueberry nights" harika bir film, hatta son zamanlarda izlediğim en yi filmlerden. mutlaka izlenmeli.

1 yorum:

Benay | 3 Temmuz 2009 04:40

norah jones'un natalie portman,rachel weisz gibi güçlü kadın oyuncuların yanında sırıtmayarak sesinden sonra beni kendisine bir kez daha hayran ettiği film!
ben eğer bir filmi izlemek istiyorsam uzman olsun olmasın kimsenin görüşünü kulak asmıyorum çünkü bazen gerçek hazineleri geç keşfetmeme neden olabilirler,sen de öyle yap bence:)
yorumun için eline sağlık sevgili sinema sever arkadaşım:)